Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zdrowy przepis na łososia z sosem cytrynowym
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:50

Zdrowy przepis na łososia z sosem cytrynowym

Zdrowy przepis na łososia z sosem cytrynowym
pixabay.com

Jak rozpoznać, czy łosoś jest zdrowy?

Zdrowego łososia możemy rozpoznać, biorąc pod uwagę wiele czynników. Jednym z nich jest wielkość - im mniejsza ryba, tym łosoś jest młodszy, więc ich mięso jest delikatniejsze i mniej zanieczyszczone. Kolejnym wskaźnik to skóra - jeżeli jest jasna, matowa, twarda, bez plam i przebarwień, oznacza to, że ryba jest zdrowa. Jeśli oczy są błyszczące, toi również dobry znak. Mięso ryby powinno być bardzo sprężyste i elastyczne, pod lekkim ciężarem powinno się uginać i wracać do pierwotnej formy. 

undefined

Łosoś z sosem cytrynowym - składniki

  • sól,

  • sok z cytryny,

  • 400 g filetu z łososia,

  • pieprz,

  • 1/2 łyżeczki nasion kopru,

  • oliwa extra vergine.

Sok cytrynowy:

  • 2 łyżeczki miodu,

  • 1 mała cebulka szalotka,

  • 25 g masła,

  • sok z 1 cytryny,

  • 1/3 szklanki białego wina.

Przygotowanie łososia z sosem cytrynowym

Przygotowanie łososia:

Odetnij skórkę z łososia, mięso umyj i pokrój na 2 filety. Posyp solą, pieprzem, nasionami kopru włoskiego, pokrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, natrzyj tymi dodatkami, a następnie włóż do żaroodpornego naczynia i odstaw na około 10 minut.

Jednocześnie użyj funkcji grilla do rozgrzania piekarnika lub ustaw go na wysoką temperaturę 230 stopni Celsjusza. Umieść łososia na górnej półce i piecz przez około 10 minut.

Przygotowanie sosu cytrynowego:

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla, dodaj łyżeczkę masła i kilkakrotnie zamieszaj, aż się zarumieni. Następnie dolej wina, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i gotuj przez około 10 minut, do czasu aż zmniejszy się ilość płynu i pozostanie około 1/3 jego pierwotnej ilości.

Następnie zdejmij sos z palnika, dodaj miód, resztę masła i miksuj, aż sos będzie gładki.

Tagi: