Zdrowy przepis na łososia z sosem cytrynowym
pixabay.com

Zdrowy przepis na łososia z sosem cytrynowym

Łosoś to bardzo zdrowa ryba, bogata w wiele składników odżywczych i witamin. Polecany jest szczególnie dla dzieci oraz kobiet w ciąży. Łosoś w sosie cytrynowym nie wymaga wiele pracy podczas przygotowania, a potrafi zachwycić swoim kapitalnym smakiem. Jak przygotować łososia w sosie cytrynowym?

Jak rozpoznać, czy łosoś jest zdrowy?

Zdrowego łososia możemy rozpoznać, biorąc pod uwagę wiele czynników. Jednym z nich jest wielkość - im mniejsza ryba, tym łosoś jest młodszy, więc ich mięso jest delikatniejsze i mniej zanieczyszczone. Kolejnym wskaźnik to skóra - jeżeli jest jasna, matowa, twarda, bez plam i przebarwień, oznacza to, że ryba jest zdrowa. Jeśli oczy są błyszczące, toi również dobry znak. Mięso ryby powinno być bardzo sprężyste i elastyczne, pod lekkim ciężarem powinno się uginać i wracać do pierwotnej formy.

Łosoś z sosem cytrynowym - składniki

  • sól,
  • sok z cytryny,
  • 400 g filetu z łososia,
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru,
  • oliwa extra vergine.

Sok cytrynowy:

  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 mała cebulka szalotka,
  • 25 g masła,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1/3 szklanki białego wina.


Przygotowanie łososia z sosem cytrynowym

Przygotowanie łososia:


Odetnij skórkę z łososia, mięso umyj i pokrój na 2 filety. Posyp solą, pieprzem, nasionami kopru włoskiego, pokrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, natrzyj tymi dodatkami, a następnie włóż do żaroodpornego naczynia i odstaw na około 10 minut.


Jednocześnie użyj funkcji grilla do rozgrzania piekarnika lub ustaw go na wysoką temperaturę 230 stopni Celsjusza. Umieść łososia na górnej półce i piecz przez około 10 minut.


Przygotowanie sosu cytrynowego:


Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla, dodaj łyżeczkę masła i kilkakrotnie zamieszaj, aż się zarumieni. Następnie dolej wina, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i gotuj przez około 10 minut, do czasu aż zmniejszy się ilość płynu i pozostanie około 1/3 jego pierwotnej ilości.


Następnie zdejmij sos z palnika, dodaj miód, resztę masła i miksuj, aż sos będzie gładki.

Następny artykuł