Zdrowy przepis na łososia z sosem cytrynowym
Jak rozpoznać, czy łosoś jest zdrowy?
Zdrowego łososia możemy rozpoznać, biorąc pod uwagę wiele czynników. Jednym z nich jest wielkość - im mniejsza ryba, tym łosoś jest młodszy, więc ich mięso jest delikatniejsze i mniej zanieczyszczone. Kolejnym wskaźnik to skóra - jeżeli jest jasna, matowa, twarda, bez plam i przebarwień, oznacza to, że ryba jest zdrowa. Jeśli oczy są błyszczące, toi również dobry znak. Mięso ryby powinno być bardzo sprężyste i elastyczne, pod lekkim ciężarem powinno się uginać i wracać do pierwotnej formy.
undefined
Łosoś z sosem cytrynowym - składniki
sól,
sok z cytryny,
400 g filetu z łososia,
pieprz,
1/2 łyżeczki nasion kopru,
oliwa extra vergine.
Sok cytrynowy:
2 łyżeczki miodu,
1 mała cebulka szalotka,
25 g masła,
sok z 1 cytryny,
1/3 szklanki białego wina.
Przygotowanie łososia z sosem cytrynowym
Przygotowanie łososia:
Odetnij skórkę z łososia, mięso umyj i pokrój na 2 filety. Posyp solą, pieprzem, nasionami kopru włoskiego, pokrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, natrzyj tymi dodatkami, a następnie włóż do żaroodpornego naczynia i odstaw na około 10 minut.
Jednocześnie użyj funkcji grilla do rozgrzania piekarnika lub ustaw go na wysoką temperaturę 230 stopni Celsjusza. Umieść łososia na górnej półce i piecz przez około 10 minut.
Przygotowanie sosu cytrynowego:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla, dodaj łyżeczkę masła i kilkakrotnie zamieszaj, aż się zarumieni. Następnie dolej wina, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i gotuj przez około 10 minut, do czasu aż zmniejszy się ilość płynu i pozostanie około 1/3 jego pierwotnej ilości.
Następnie zdejmij sos z palnika, dodaj miód, resztę masła i miksuj, aż sos będzie gładki.