Smakosze.pl Przepisy Ze skórek po mandarynkach nie robię płynu do czyszczenia. Zalewam je tym i zajadam, nie ma lepszego sposobu
Canva / KatharinaRau

Ze skórek po mandarynkach nie robię płynu do czyszczenia. Zalewam je tym i zajadam, nie ma lepszego sposobu

20 stycznia 2024

Smak i zapach mandarynek potrafi zdrowo uzależnić. Co zrobić ze skórkami po tych cytrusach? Wiele osób robi z nich płyn do czyszczenia. Jednak ja ze skórek po mandarynkach przyrządzam pewien przysmak, który przyda się szczególnie zimą.

Mandarynki najlepiej smakują zimą

Mandarynki kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem i zimą . Chyba wtedy smakują najlepiej, a w całym domu pięknie pachnie dzięki tym cytrusom. Mandarynki jemy na potęgę, a zostaje po nich dużo skórek. Co z nimi zrobić? Niektórzy przygotowują płyn do czyszczenia. Przyda się do pucowania podłóg, szafek i kuchenki.

Taki płyn świetnie rozpuszcza tłuszcz i inne zabrudzenia. Oprócz tego obłędnie pachnie, a zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Jednak ja ze skórek po mandarynkach przyrządzam znakomity syrop na zimę. Jest niezwykle pyszny i skuteczny. Nawet najmłodsi dopominają się o porcję tego syropu z mandarynek.

mandarynki
Canva/Sun
Od lat sam robię domową przyprawę do zup. Nie ma w niej żadnej chemii, jest za to pysznie i zdrowo

Mandarynki zwalczą każdą infekcję

Zimą, gdy tak łatwo o przeziębienie i infekcje, syrop z mandarynek będzie dobrym wyborem. Specyfik wzmocni naszą odporność dzięki dużej dawce witaminy A. Jedynie grejpfrut ma więcej tej witaminy od mandarynek. Ta niezbędna dla naszego zdrowia witamina nie tylko wzmacnia odporność, ale bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek.

Gdy brakuje ich w organizmie, to jesteśmy osłabieni i cierpimy na anemię. Mandarynki bogate są też w witaminę C, która niszczy wolne rodniki . Te z kolei doprowadzają do stanów zapalnych i niszczą komórki. Syrop ze skórek mandarynek robię też z dodatkiem miodu. Takie połączenie jest pyszne i bardzo zdrowe.

Jak zrobić syrop ze skórek po mandarynkach?

Składniki:

  • 200 g skórek po mandarynkach
  • 600 ml miodu

Owoce warto umyć w wodzie z odrobiną octu, a potem zanurzyć je w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Powinniśmy użyć mandarynek BIO . Po umyciu, skórki ścieramy na tarce. Musimy uważać, żeby nie ścierać białego miąższu pod skórką.

Jest on gorzki i zepsuje smak syropu. Starte skórki przełóżmy do wyparzonego słoika, zalejmy miodem i odstawmy na kilka godzin. Im dłużej syrop postoi, tym smak syropu będzie bardziej cytrusowy . Syrop powinniśmy pić kilka razy dziennie po 1 łyżce.

To piękne ciasto cieszy oczy i podniebienie . Brzoskwiniowo-mleczny deser zachwyci każdego smakosza .

syrop z mandarynek
Canva/Pat_Hastings
Znajoma pokazała mi co robi z mięsa z rosołu. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem, wychodzi obłędnie smaczne
Sprawdziłam przepis na chleb bez zakwasu i bez zagniatania. By wyszedł, musiałam pamiętać o tych szczegółach
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy