Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji
canva/frederique wacquier

Zetrzyj seler i połącz go z tym owocem. Lepszej surówki nie zjesz w żadnej restauracji

15 marca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Surówka jest najzdrowszym elementem obiadu, który niestety często pomijamy. Zazwyczaj brakuje nam czasu i pomysłu na jej przygotowanie. Dlatego służymy pomocą i serwujemy Wam dziś przepis na prostą i przepyszną surówkę z selera. Smaku dodaje jej owoc, który z pewnością macie pod ręką, czyli jabłko. Zróbcie ją raz, a z pewnością będziecie do niej wracać.

Seler nie tylko do rosołu

Korzeń selera jest u nas dość mało wykorzystywanym warzywem. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu i innych zup. A tymczasem można go też zapiekać i dusić. Jednak najwartościowszą jego postacią, jest surówka. Wtedy skorzystacie z pełnego dobrodziejstwa tego warzywa. A jest ono bogate w błonnik, witaminy A, C i z grupy B, a także wapń, magnez, potas i fosfor.

Żadna jarzynowa. Sałatka koperkowa siostry Anastazji bije ją na głowę

Co dodać do surówki z selera?

Składniki:

  • 1 średniej wielkości korzeń selera
  • 1 słodkie jabłko
  • ½ pomarańczy
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru do smaku
  • sól, pieprz

Surówka z selera krok po kroku

  1. Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Seler i jabłko wymieszaj w misce z sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

    Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, wymieszaj. Do surówki dodaj jogurt naturalny i majonez, wymieszaj, dopraw do smaku. Surówkę odstaw na godzinę do lodówki, po tym czasie będzie smaczniejsza.

    Jeśli chcesz do surówki możesz też dodać małą, startą na małych oczkach marchewkę, ewentualnie 2-3 łyżki namoczonych rodzynek lub 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich.

    Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne surówki. Sprawdź, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej , a także wyborną surówkę z marchewki .
Efektowne ciasto na Wielkanoc. Wygrywa z mazurkiem
Schab gotowany w sosie. Prosty sposób na przepyszny obiad
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy