Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj warzywa, połóż na nich rybę i zalej sosem. To mój ulubiony obiad na piątek
YouTube/@SmakowiteDania

Zetrzyj warzywa, połóż na nich rybę i zalej sosem. To mój ulubiony obiad na piątek

20 października 2023

Czy wiecie już, co przyrządzicie na obiad na piątek? Ja w piątki zwykle robię wyśmienitą pieczoną rybę z dodatkiem duszonych warzyw. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam przepis na pyszną rybę.

Jedz ryby nie tylko w piątek

Jak często jadacie ryby? Zwykle sięgamy po nie tylko w piątki, ale warto jadać je częściej. Śmiało możemy jeść ryby nawet kilka razy w tygodniu. Są one źródłem wartościowego białka i z powodzeniem zastąpią mięso z kurczaka.

Ryby pełne są kwasów omega-3 i witamin takich jak: A, D, E i B . Ryby przyrządzam ze względu na ich wartości odżywcze, ale też doceniam ich smak. Robię pieczoną rybę z dodatkiem duszonych warzyw. Polecam przepis na te rewelacyjne danie.

ryba
YouTube/@SmakowiteDania
Ostatnio zamiast udek kurczaka upiekłam inne mięso. Mąż tak w nim zasmakował, że zjadł aż 2 dokładki

Jak zrobić pieczoną rybę z warzywami?

Składniki:

  • 5 filetów z dorsza
  • 2 pory
  • 2 marchewki
  • 300 ml śmietany 30%
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki przyprawy do ryb

Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, a por kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy na patelnie i krótko je podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy przyprawę do ryb.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i na dno kładziemy podsmażone warzywa. Na nich układamy rybę i polewamy ją śmietaną z przyprawą do ryb. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.

Obiad na piątek, czyli zjedz znakomitą rybę

Po tym czasie ryba jest już gotowa do podania. Możemy posypać ją natką pietruszki. Takie danie to 2 w 1, bo ryba jest od razu z warzywami. Nie trzeba do niej robić już surówki. Tak przyrządzoną rybę podajemy z pieczywem lub z ziemniakami.

Ryba jest bardzo smaczna i aromatyczna. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo proste . Tak podaną rybę często przyrządzam na obiad w piątek. Danie cieszy się dużym powodzeniem i smakuje domownikom. Pisaliśmy o patencie na pyszną smażoną rybę. Informowaliśmy też o taniej rybie, która jest pełna witamin.

ryba
YouTube/@SmakowiteDania
Tę wątróbkę mogłabym jeść codziennie. Jeden składnik cudownie podkręca smak, koniecznie wypróbuj
W Biedronce powariowali, uwielbiany produkt dostaniesz za 1 zł. Wystarczy spełnić jeden warunek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy