Zetrzyj warzywa, połóż na nich rybę i zalej sosem. To mój ulubiony obiad na piątek
Czy wiecie już, co przyrządzicie na obiad na piątek? Ja w piątki zwykle robię wyśmienitą pieczoną rybę z dodatkiem duszonych warzyw. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam przepis na pyszną rybę.
Jedz ryby nie tylko w piątek
Jak często jadacie ryby? Zwykle sięgamy po nie tylko w piątki, ale warto jadać je częściej. Śmiało możemy jeść ryby nawet kilka razy w tygodniu. Są one źródłem wartościowego białka i z powodzeniem zastąpią mięso z kurczaka.
Ryby pełne są kwasów omega-3 i witamin takich jak: A, D, E i B . Ryby przyrządzam ze względu na ich wartości odżywcze, ale też doceniam ich smak. Robię pieczoną rybę z dodatkiem duszonych warzyw. Polecam przepis na te rewelacyjne danie.
Jak zrobić pieczoną rybę z warzywami?
Składniki:
- 5 filetów z dorsza
- 2 pory
- 2 marchewki
- 300 ml śmietany 30%
- olej
- sól
- pieprz
- 3 łyżki przyprawy do ryb
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, a por kroimy w plasterki. Warzywa wrzucamy na patelnie i krótko je podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Do miski wlewamy śmietanę i wsypujemy przyprawę do ryb.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i na dno kładziemy podsmażone warzywa. Na nich układamy rybę i polewamy ją śmietaną z przyprawą do ryb. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut.
Obiad na piątek, czyli zjedz znakomitą rybę
Po tym czasie ryba jest już gotowa do podania. Możemy posypać ją natką pietruszki. Takie danie to 2 w 1, bo ryba jest od razu z warzywami. Nie trzeba do niej robić już surówki. Tak przyrządzoną rybę podajemy z pieczywem lub z ziemniakami.
Ryba jest bardzo smaczna i aromatyczna. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo proste . Tak podaną rybę często przyrządzam na obiad w piątek. Danie cieszy się dużym powodzeniem i smakuje domownikom. Pisaliśmy o patencie na pyszną smażoną rybę. Informowaliśmy też o taniej rybie, która jest pełna witamin.