Ziemniaki warto gotować z dodatkiem marchewki
Ziemniaki zjadamy praktycznie każdego dnia. Te pyszne i odżywcze bulwy są często głównym składnikiem obiadu - to one sprawiają, że czujemy się syci po posiłku, wypełniając nasze żołądki. Okazuje się, że można gotować je w znacznie lepszy sposób.
Wystarczy bowiem wrzucić do gotującej się wody z ziemniakami kawałek marchewki, a w bulwach zachowane zostanie znacznie więcej witaminy C, która w obecnych czasach jest jednym z najważniejszych mikroelementów.
Ziemniaki będą jeszcze zdrowsze
Kwas askorbinowy, popularnie nazywany witaminą C, jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym. Bez niego nasze organizmy nie działałyby odpowiednio dobrze - układ odpornościowy nie radziłby sobie z patogenami, a wygląd skóry, włosów i paznokci znacznie by się pogorszył.
Niestety, jest jeden problem z tym mikroelementem. Witamina C jest wyjątkowo delikatna, a wysokie temperatury mają zdolność do praktycznie całkowitej degradacji jej cząsteczek. Na szczęście substancja z innego popularnego warzywa może ją uchronić przed zniszczeniem.
Mowa o marchewkach, w których znaleźć można dużą liczbę beta-karotenów - barwnika, który odpowiada za charakterystyczny, pomarańczowy kolor. To właśnie on działa również ochronnie na witaminę C, która poddana zostaje wysokim temperaturom.
Jak użyć marchewki?
Wystarczy umytą marchewkę obrać, pociąć na 2-3 mniejsze kawałki i wrzucić jeden z nich do wrzącej wody. Następnie w wodzie lądują ziemniaki, które należy ugotować w dokładnie taki sam sposób jak zwykle. Gdy staną się miękkie, można je odcedzić i podać do obiadu.
Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu , w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.
Beta-karoten zatrzyma znaczną większość witaminy C w bulwie, dzięki czemu nie będzie miała bezpośredniego kontaktu z wrzątkiem. Ten prosty i tani trik możne znacznie przyczynić się do polepszonego zdrowia, gdyż niedobory witaminy C charakteryzują się dość przykrymi dolegliwościami.
Brak odpowiedniej ilości witaminy C można zauważyć, gdy występują między innymi takie objawy jak: pękające naczynia krwionośne, łatwo powstające siniaki, spadek odporności, długo gojące się rany, niedokrwistość czy osłabienie . Jeśli w swojej diecie nie zjadasz wielu warzyw i owoców, masz predyspozycje do niedoboru tego składnika.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: noizz.pl, zywienie.abczdrowie.pl