Smakosze.pl Przepisy Zmieniłem przepis na naleśniki i wyszły obłędnie pyszne. Zamiast mleka wlałem ten napój
Fot. Canva/Ja_Het

Zmieniłem przepis na naleśniki i wyszły obłędnie pyszne. Zamiast mleka wlałem ten napój

1 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy twoje naleśniki wychodzą takie sobie? Poznaj ten przepis, a przygotujesz doskonałe naleśniki. Wystarczy, że mleko zastąpisz innym popularnym napojem. Czytaj dalej, a nie tylko dowiesz się, o jaki składnik chodzi, ale poznasz także łatwy przepis na naleśniki.

Doskonałe naleśniki istnieją

Naleśniki to jedno z najlepszych dań . Ich uniwersalność sprawia, że smakiem trafiają nawet w najbardziej wysublimowane gusta. Niezależnie od tego, czy podajesz je na słodko, czy na słono, zawsze smakują bardzo dobrze.

Okazuje się jednak, że mogą mieć jeszcze lepszy smak i konsystencję. Zapomnij o dodawaniu do ciasta mleka. Z jednym składnikiem będą delikatniejsze, a w dodatku o wiele bardziej puszyste. Więcej o tym składniku i przepisie dowiesz się z dalszej części tekstu.

kefir.jpg
Fot. Canva/Fascinadora
Polacy chętnie kupują, a to najgorsze możliwe mięso. Omijaj najszerszym łukiem

Naleśniki tylko z tym napojem

Tajemniczym składnikiem okazuje się kefir. Ten napój, choć dla wielu może być sporym zaskoczeniem, naprawdę poprawia smak naleśników. Z nim wychodzą odpowiednio puszyste. Warto zastąpić nim mleko, a przekonasz się o tym, wypróbowując poniższe przebieg. Aby danie wszyło idealne, musisz trzymać się proporcji składników, które umieszczono na liście poniżej.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki kefiru
  • ½ szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Przepis na puszyste naleśniki

Do miski wsyp mąkę, sól, cukier oraz sodą wyczyszczoną. Wlej kefir, wodę, olej i wbij jajka. Wymieszaj składniki na jednolite i gładkie ciasto. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie wlej odrobinę oleju na patelnie i rozgrzej go.

Za pomocą chochli nanoś ciasto, a następnie równomiernie rozprowadź je po powierzchni. Naleśniki smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Podawaj je z ulubionymi dodatkami i to nie tylko słodkimi, ale i słonymi, a będą smakowały idealnie.

Sprawdź także

nale śniki.jpg
Fot. Canva/perediankina
Żadne ruskie, jesienią zawsze robię takie pierogi. Farsz to mistrzostwo świata
Weź kaszę gryczaną i mięso mielone. Złoty medal za ten przepis to mało
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy