Smakosze.pl Przepisy Zmiksuj z ogórkami kiszonymi i wsyp przyprawy. Takiej pasty do kanapek nie robią nawet Gessler i Okrasa
canva/rezkrr

Zmiksuj z ogórkami kiszonymi i wsyp przyprawy. Takiej pasty do kanapek nie robią nawet Gessler i Okrasa

26 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na pożywne, sycące, ale i lekkie śniadanie? Koniecznie przygotuj pastę z ciecierzycy z dodatkiem ogórków kiszonych, świeżych ziół i musztardy. Pasta będzie gotowa w kilka minut, a jej smak zachwyci każdego.

Zdrowe i lekkie śniadanie w kilka minut

Ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego i błonnika. To właśnie z tego powodu strączki dostarczają solidnej porcji energii i sycą na wiele godzin. Cieciorkę zwykle dodajemy do sałatek lub dań obiadowych. Mało kto wie, że możemy zrobić z niech wyśmienite śniadanie.

Pasta z ciecierzycy i ogórków kiszonych podana z kromką pieczywa jest niezwykle pożywna, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Możesz ją więc spokojnie przygotować z samego rana i zabrać do pracy.

Sekretem doskonałego smaku pasty z cieciorki i ogórków kiszonych są również świeże zioła i przyprawy . Pastę koniecznie dopraw koperkiem i szczypiorkiem. Do wszystkich składników dodaj także ulubioną musztardę, a będzie przepyszna.

Piłeś w dzieciństwie mleko prosto od krowy? Zdziwisz się, co myślą o nim dietetycy

Pasta śniadaniowa z ciecierzycy i ogórków kiszonych

Składniki:

  • 240 g gotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
  • 2 ogórki kiszone
  • mała cebula
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • koperek
  • szczypiorek

Jak zrobić pożywną pastę kanapkową?

Ciecierzycę odsącz z zalewy i zblenduj. Następnie dodaj posiekaną cebulę, koperek, szczypiorek i pokrojone ogórki kiszone.

Następnie dodaj musztardę, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem . Pasta smakuje rewelacyjnie z kromką świeżego pieczywa.

Jak wykorzystać w kuchni ciecierzycę? Anna Lewandowska piecze z niej wyśmienite ciasto tu poznasz przepis na brownie z ciecierzycy. Słodki, czekoladowy deser jest lekki i pełen smaku.

ciecierzyca.jpg
canva/zkruger
Nie uwierzysz, co Lewandowska dodaje do placków ziemniaczanych. Nikt by o tym nie pomyślał
Gessler bije na alarm. Przenigdy nie dodawaj tych warzyw do rosołu, zepsują smak
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy