Zmiksuj z ogórkami kiszonymi i wsyp przyprawy. Takiej pasty do kanapek nie robią nawet Gessler i Okrasa
Szukasz pomysłu na pożywne, sycące, ale i lekkie śniadanie? Koniecznie przygotuj pastę z ciecierzycy z dodatkiem ogórków kiszonych, świeżych ziół i musztardy. Pasta będzie gotowa w kilka minut, a jej smak zachwyci każdego.
Zdrowe i lekkie śniadanie w kilka minut
Ciecierzyca jest źródłem białka roślinnego i błonnika. To właśnie z tego powodu strączki dostarczają solidnej porcji energii i sycą na wiele godzin. Cieciorkę zwykle dodajemy do sałatek lub dań obiadowych. Mało kto wie, że możemy zrobić z niech wyśmienite śniadanie.
Pasta z ciecierzycy i ogórków kiszonych podana z kromką pieczywa jest niezwykle pożywna, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Możesz ją więc spokojnie przygotować z samego rana i zabrać do pracy.
Sekretem doskonałego smaku pasty z cieciorki i ogórków kiszonych są również świeże zioła i przyprawy . Pastę koniecznie dopraw koperkiem i szczypiorkiem. Do wszystkich składników dodaj także ulubioną musztardę, a będzie przepyszna.
Pasta śniadaniowa z ciecierzycy i ogórków kiszonych
Składniki:
- 240 g gotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
- 2 ogórki kiszone
- mała cebula
- łyżka musztardy
- sól, pieprz
- koperek
- szczypiorek
Jak zrobić pożywną pastę kanapkową?
Ciecierzycę odsącz z zalewy i zblenduj. Następnie dodaj posiekaną cebulę, koperek, szczypiorek i pokrojone ogórki kiszone.
Następnie dodaj musztardę, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem . Pasta smakuje rewelacyjnie z kromką świeżego pieczywa.
Jak wykorzystać w kuchni ciecierzycę? Anna Lewandowska piecze z niej wyśmienite ciasto tu poznasz przepis na brownie z ciecierzycy. Słodki, czekoladowy deser jest lekki i pełen smaku.