Smakosze.pl
Ciecierzyca — jak ją wykorzystać w kuchni?

canva/loooby

Jak wykorzystać w kuchni ciecierzycę?

5 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 5 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Ciecierzyca jest smaczną rośliną strączkową, którą większości z was z pewnością kojarzy się z popularną warzywną pastą — hummusem. Ma ona jednak o wiele szersze zastosowanie. Podpowiadamy jak ją wykorzystać i zdradzamy, dlaczego warto po nią sięgać.

Nasiona ciecierzycy charakteryzują się przyjemnym delikatnie orzechowym smakiem. Mogą po niego sięgać niemal wszyscy, lecz szczególną uwagę na nią zwrócić powinny osoby na dietach roślinnych i redukcyjnych, w których z powodzeniem zastąpi mięso.

Projekt bez tytułu - 2022-01-05T203332.816

Kultowe, uwielbiane od pokoleń śledzie w buraczkach pod pierzynką

CZYTAJ DALEJ

Zalet ciecierzycy jest wiele

Warzywo to nie tylko jest niskokaloryczne, ale ma również niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest odpowiednie także dla diabetyków. Co więcej, jest, podobnie jak inne rośliny strączkowe, doskonałym produktem białkowym, zawierającym niemal wszystkie niezbędne aminokwasy.

Poza białkiem ciecierzyca zawiera m.in. węglowodany złożone oraz szereg witamin, wśród których wymienić można A, C, E oraz witaminy z grupy B. Ziarna te bogate są także w wiele korzystnych dla zdrowia związków mineralnych, spośród których niezwykle cenne będą żelazo, wapń, magnez i potas.

Jak wykorzystać ciecierzycę w kuchni?

Ciecierzyca może stanowić bazę do przygotowania pysznego gulaszu roślinnego, bezmięsnego leczo czy aromatycznego wegańskiego curry. Z powodzeniem także skomponuje się z kapustą czy sosem pomidorowym.

Ugotowane kulki ciecierzycy będą też wyśmienitym dodatkiem do zup kremów, który podniesie wartość odżywczą tych rozgrzewających warzywnych potraw. Sprawdzą się także jako zdrowa przekąska. Wystarczy, że zapieczemy je w przyprawach np. w papryce.

Ciecierzyca znajdzie zastosowanie także w przyrządzaniu deserów. Przygotujecie z niej zarówno pyszne i zdrowe brownie czy krem czekoladowy, jak i smaczne lody wegańskie. Mąka z ciecierzycy zastąpi wam również jajo w ciastach, a woda z puszki może być bazą do wegańskiej bezy.

Z ziaren ciecierzycy z łatwością przyrządzicie również wiele smacznych past kanapkowych m.in. wspomniany już wcześniej hummus, który doskonale smakuje z wieloma różnymi dodatkami smakowymi np. z czarnuszką czy suszonymi pomidorami.

Ciecierzyca namaczana w misce

Ciecierzycę należy długo moczyć przed gotowaniem

Źródło zdjęcia: canva/Elena Photo

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: medicover, ekoaleja

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >
Estragon — jak go wykorzystać w kuchni?

Produkty

Zaskakujące zastosowania estragonu w codziennym gotowaniu

Czytaj więcej >
Cykoria jest smaczna i zdrowa

Produkty

Dlaczego warto jeść cykorię i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

Czytaj więcej >