Smakosze.pl Przepisy Zrób kulki z ciasta i ugnieć w ten sposób. Bułki wyjdą lepsze niż z piekarni
Fot. Anna Zyśk

Zrób kulki z ciasta i ugnieć w ten sposób. Bułki wyjdą lepsze niż z piekarni

22 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o pieczywie z piekarni. Poznaj przepis Anny Zyśk i przygotuj delikatne bułki, których nie dostaniesz w żadnym sklepie. Jeden składnik zagwarantuje niepowtarzalny smak, który polubisz od pierwszego kęsa.

Bułki lepsze niż z piekarni

Choć pieczywo wypiekane w domu nie może równać się tym z piekarni, warto poznać przepis influencerki kulinarnej Anny Zyśk. Prowadząca w mediach społecznościowych profil jedz.pysznie pokazała swój sposób na bułki. Pod względem smaku i delikatności nie mają sobie równych.

Zachwycą twoją rodzinę na tyle, że będziesz musiała piec je niemal codziennie. Na szczęście z autorskim przepisem bułeczki przygotujesz nie tylko łatwo, ale i szybko.

Żaden gotowiec, te uszka są najlepsze na świecie. Do tego zrobisz je banalnie łatwo

Pieczywo z nietypowych składników

To, co wyróżnia przepis na bułki z przepisu Anny Zyśk, to nietypowe składniki, z których przygotujesz ciasto na pieczywo. Wśród nich znalazła się kawa, która, nie ma, co ukrywać, nie jest typowym składnikiem ciasta na bułki. Oprócz niej niezbędna jest także mąka pszenna, droższe oraz kilka innych produktów. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku są na tyle powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni. Dlatego, zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź poniższą listę, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 110 ml kawy
  • 4 g drożdży instant
  • 40 g cukru
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przepis na bułki

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, cukier oraz drożdże.

Projekt bez nazwy.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Dodaj także żółtko oraz roztopione masło. Wlej kawę i za pomocą miksera wyrób składniki na jednolite ciasto.

Projekt bez nazwy-2.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Ciasto pozostaw pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.

wyrastanie ciasta.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Po tym czasie podziel je na cztery części i uformuj z nich podłużne bułeczki.

Projekt bez nazwy-4.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Projekt bez nazwy-5.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. W bułeczkach wykonaj podłużne wgłębienie. Następnie posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem.

wgłębienie.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 7. Bułeczki piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.

Projekt bez nazwy-7.jpg
Fot. Anna Zyśk
Żaden kompot z suszu. Ten smakuje 100 razy lepiej, spróbujesz i podziękujesz
Wbij jajko do szklanki i zalej olejem. Ten patent to hit na oszczędzanie w Święta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy