Zrób kulki z ciasta i ugnieć w ten sposób. Bułki wyjdą lepsze niż z piekarni
Zapomnij o pieczywie z piekarni. Poznaj przepis Anny Zyśk i przygotuj delikatne bułki, których nie dostaniesz w żadnym sklepie. Jeden składnik zagwarantuje niepowtarzalny smak, który polubisz od pierwszego kęsa.
Bułki lepsze niż z piekarni
Choć pieczywo wypiekane w domu nie może równać się tym z piekarni, warto poznać przepis influencerki kulinarnej Anny Zyśk. Prowadząca w mediach społecznościowych profil jedz.pysznie pokazała swój sposób na bułki. Pod względem smaku i delikatności nie mają sobie równych.
Zachwycą twoją rodzinę na tyle, że będziesz musiała piec je niemal codziennie. Na szczęście z autorskim przepisem bułeczki przygotujesz nie tylko łatwo, ale i szybko.
Pieczywo z nietypowych składników
To, co wyróżnia przepis na bułki z przepisu Anny Zyśk, to nietypowe składniki, z których przygotujesz ciasto na pieczywo. Wśród nich znalazła się kawa, która, nie ma, co ukrywać, nie jest typowym składnikiem ciasta na bułki. Oprócz niej niezbędna jest także mąka pszenna, droższe oraz kilka innych produktów. Nie ma ich zbyt wiele, a w dodatku są na tyle powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni. Dlatego, zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź poniższą listę, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 110 ml kawy
- 4 g drożdży instant
- 40 g cukru
- 20 g roztopionego masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
- szczypta soli
Przepis na bułki
Krok 1. Do miski wsyp mąkę, cukier oraz drożdże.
Krok 2. Dodaj także żółtko oraz roztopione masło. Wlej kawę i za pomocą miksera wyrób składniki na jednolite ciasto.
Krok 3. Ciasto pozostaw pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 4. Po tym czasie podziel je na cztery części i uformuj z nich podłużne bułeczki.
Krok 5. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6. W bułeczkach wykonaj podłużne wgłębienie. Następnie posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem.
Krok 7. Bułeczki piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.