Smakosze.pl Porady Zrób to od razu po oczyszczeniu kurek. Będziesz miał pewność, że są wolne od pasożytów
fot. Canva

Zrób to od razu po oczyszczeniu kurek. Będziesz miał pewność, że są wolne od pasożytów

29 lipca 2024

W lasach aż pachnie grzybami i miłośnicy zbierania owoców leśnej grzybni już przebierają nogami. Jednak zanim zjemy swoje łupy, należy porządnie je dobrze oczyścić. Dotyczy to także kurek, które częściej kupujemy niż sami znajdujemy.

Jak oczyścić kurki

Podobnie jak inne grzyby, kurki stwarzają pewne wyzwania dla naszego zdrowia. Zacznijmy więc od przypomnienia, że jemy tylko te grzyby, co do których mamy pewność, że są jadalne i nie szkodzą zdrowiu . W razie potrzeby kontaktujemy się z grzyboznawcą.

Jednak oprócz tego, że niektóre grzyby same z siebie wywołują choroby, nawet na tych jadalnych znaleźć możemy problematyczne substancje . Dlatego grzyby, także kupne kurki, czyścić należy w szczególny sposób.

maślak w mchu
fot. Canva
Ułóż warstwami ryż, mięso i kapustę. Zapiekanka gołąbkowa to hit w moim domu

Czyszczenie grzybów

Pierwszym krokiem w czyszczeniu grzybów, zwłaszcza tych leśnych, jest pozbycie się niechcianych „darów lasu”, które zabrały się z nimi na gapę. Najpierw więc dobrze jest położyć grzyby w jasnym miejscu na białej powierzchni – np. kartce papieru. Już po kilkunastu minutach jasna płaszczyzna przyciągnie owady, które mogły wcześniej ukrywać się w grzybach.

Teraz płukanie . Kurki czy leśne grzyby wkładamy do miski z wodą i delikatnie palcami mieszamy, by je opłukać. Każdy grzybek wyjmujemy i czyścimy z ziemi miękką szczoteczką . Świetnie nada się do tego szczoteczka do zębów dla dzieci, o naprawdę miękkim włosiu. Wyczyszczone grzyby przekładamy na durszlak, by za długo ich nie moczyć.

Jak obgotować kurki

W kolejnym kroku kurki czy inne grzyby można obgotować. Jeśli zamierzamy przełożyć je od razu na patelnię, w zasadzie nie jest to konieczne. Lepiej jednak – zwłaszcza przed mrożeniem czy dłuższym przechowywaniem w lodówce – pozbyć się możliwych pasożytów i niepotrzebnych bakterii .

W garnku zagotowujemy dużą ilość wody . Obok w misce przygotowujemy zimną. Kurki wrzucamy do wrzącej wody na 2-3 minuty. Potem wybieramy je cedzakiem i od razu przekładamy do zimnej wody. Z niej wyjmujemy na durszlak, by odciekły. Można teraz odstawić je do lodówki lub zapakować w woreczki, opisać datą i włożyć do zamrażarki .

Wypróbuj też porady dotyczące suszenia grzybów i przepis na jajecznicę po turecku .

osoba oczyszcza grzyby
fot. Canva
Nacinam parówki, kładę na patelni i dodaję żółtka. Jak dla mnie nie ma lepszego śniadania
Sposób na tę turecką jajecznicę poznałem na wakacjach. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż klasyczna
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy