Smakosze.pl Przepisy Zrobiłam tradycyjną zupę gołąbkową z przypadkiem odkrytego przepisu. Petarda smakowa
pixabay

Zrobiłam tradycyjną zupę gołąbkową z przypadkiem odkrytego przepisu. Petarda smakowa

1 grudnia 2023

Gołąbki na obiad są lubianym i popularnym daniem. Jednak już zupa gołąbkowa nie jest tak oczywista. Warto ją przyrządzić, bo syci najlepiej pod słońcem, rozgrzewa i wystarczy nam za cały obiad. W grudniu będzie jak znalazł.

Zupa gołąbkowa dla całej rodziny

Gołąbki w moim domu zawsze cieszyły się powodzeniem. Gdy je robiłam, rodzina chętnie je zajadała . Dokładki lądowały na talerzach, a ja dość często wracałam do tego dania. Prostota i łatwość przygotowania to niewątpliwie zalety tego dania obiadowego.

Jednak kiedyś przez przypadek odkryłam zupę gołąbkową i to był kulinarny strzał w 10! Zupa doskonale smakuje, do tego syci i rozgrzewa jak żadna inna . Jest tak pożywna, że nie muszę już gotować drugiego dania. Rodzina zajada się nią i nie może nachwalić. Polecam przepis na to smaczne danie.

zupa gołąbkowa
Canva/gbh007
Z tym przepisem pierniczki zawsze wychodzą mięciutkie. Najlepsze w nich jest cudowne nadzienie

Prosty przepis na zupę gołąbkową

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki
  • ½ główki kapusty
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • butelka passaty
  • koncentrat pomidorowy
  • 1 ½ litra bulionu
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 100 g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek
  • sos sojowy

Przygotowanie zupy gołąbkowej zaczynamy od posiekania cebuli i podsmażeniu jej w garnku. Dokładamy mięso mielone i startą na grubych oczkach na tarce marchew. Dosypujemy sól, pieprz i paprykę słodką. Wlewamy bulion i dodajemy passatę oraz koncentrat pomidorowy.

Dorzucamy poszatkowaną kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i od tego czasu gotujemy 20 minut pod przykryciem . Dodajemy sos sojowy i ryż. Nadal gotujemy około 20 minut, aż do miękkości kapusty. Zupę gołąbkową można jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupa gołąbkowa nasyci i rozgrzeje

Zupa gołąbkowa jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Najlepiej smakuje jesienią i zimą. Rozgrzewa po przyjściu do domu i zyskuje jeszcze bardziej na smaku, gdy ją podgrzewamy. To bardzo syte danie, dlatego wystarczy nam za cały obiad.

Polecam przepis na tę zupę, bo jest pyszna, pożywna i prosta w przygotowaniu. Poradzi sobie z nią nawet laik w kuchni. Teraz tą zupą zastąpiłam gołąbki. Wszystko, dlatego, że bije je smakiem na głowę. Rodzina je aż im się uszy trzęsą. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zupę cygańską, która świetnie rozgrzewa. Radziliśmy, jak przyrządzić zupę rumfordzką.

zupa gołąbkowa
Canva/rusak
Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Nie trzeba go nawet wyrabiać, zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy