To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Nie trzeba go nawet wyrabiać, zawsze się udaje
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_drozdzowe_26659d684b.jpg)
Ciasto drożdżowe zachwyca pulchnością i delikatnym smakiem. Jak je zrobić? Ten przepis na ciasto drożdżowe daje wyśmienity efekt. Wyjdzie idealnie nawet bez wyrabiania. Wypróbujcie go w swojej kuchni, bo naprawdę warto.
Mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe kusi wielu łasuchów. Słynie z puszystości, a wręcz pulchności, która nie tylko cieszy oko, ale wyśmienicie smakuje. Taki wypiek zwykle pięknie wyrasta, a potem rozpływa się w ustach. Do tego kruszonka, kubek gorącej kawy i niczego więcej do szczęścia nam nie trzeba.
Ciasto drożdżowe kojarzy się nam też z mozolnym wyrabianiem. Jednak ja tego nie muszę robić. Przedstawiam wam mój ulubiony przepis na to ciasto. Jest prosty, szybki i daje znakomity efekt. Ciasto drożdżowe wychodzi, że palce lizać!
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_15c1416c3b.jpg)
Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?
Składniki:
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 200 ml oleju
- 50 g świeżych drożdży
Składniki na kruszonkę:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Przygotowanie ciasta drożdżowego zaczynamy od przesiania mąki do miski, zrobienia miejsca na jajka i wlanie rozmąconych jajek. Wsypujemy cukier i dodajemy rozgniecione drożdże. Wlewamy olej i ciepłe mleko. Ważne, żeby nie mieszać składników.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na koło 3 godziny. Po upływie tego czasu masę mieszamy drewnianą łyżką. Następnie ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pora na zrobienie kruszonki z mąki, cukru i masła. Rozcieramy masę w dłoniach, tak, by powstały grudki.
Ciasto drożdżowe prostsze niż myślisz
Kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Dodatkowo z wody i cukru pudru możemy zrobić lukier. Dekorujemy nim ciasto drożdżowe po upieczeniu. Ten przepis jest bardzo prosty, a ciasto nie wymaga wyrabiania.
Jedynie odstawiamy je na około 3 godziny w ciepłe miejsce, a potem mieszamy składniki. Tak przyrządzone ciasto drożdżowe będzie doskonałym deserem po obiedzie. Pięknie wyrasta i jest niezwykle pulchne. Pisaliśmy o patencie na uzyskanie wyjątkowo pulchnego ciasta. Radziliśmy też, co zrobić, by ciasto drożdżowe wyszło wilgotne.
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_abf99dbae1.jpg)
![sernik z mlekiem skondensowanym](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_fbece5264e.jpg)
![naleśniki na słodko](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_na_slodko_54a7075c27.jpg)
![kruche ciastka](https://images.iberion.media/images/origin/kruche_ciastka_f859969c7e.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_fbb244aa58.jpg)
![mandarynki zalane ciastem](https://images.iberion.media/images/origin/manarynki_0e6a1ea721.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_b5126b9208.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_ebc7f21da8.jpg)
![ryba](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_337b5179cf.png)
![Smażone pączki](https://images.iberion.media/images/origin/Paczki_7b0ca14489.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_81516deb5e.jpg)
![kopytka](https://images.iberion.media/images/origin/kopytka_f5e5cb341e.jpg)
![banany w cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/banana_a09899fa43.jpg)
![mandarynki i jajka](https://images.iberion.media/images/origin/Mandarynki_2_9e979cbd6d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_0129e1cbf2.jpg)
![deser](https://images.iberion.media/images/origin/deser_21b54bd524.jpg)
![ciastka na tiramisu](https://images.iberion.media/images/origin/tiramisu1_2c9932d3b4.jpeg)
![plastry banana ułożone na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/banan_a44c0776bf.jpg)
![ciasto leśny mech](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_591089aa51.jpg)
![Ciasto francuskie z dodatkami w środku](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_francuskie_dac309675d.jpg)
![zupa porowo-serowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_porowo_serowa_30546f2683.jpg)
![smażenie nalesników](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_6fe474257b.jpg)
![seromakowiec](https://images.iberion.media/images/origin/seromakowiec_b82d30a4a9.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_c04c58fa7f.jpg)
![jajecznica](https://images.iberion.media/images/origin/robienie_jajecznicy_fc8841f67e.jpg)
![ciasto z galaretką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_2d956f1d78.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_4dab0160de.jpg)
![Lidl](https://images.iberion.media/images/origin/Lidl_be6ce09fd1.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![ozorki](https://images.iberion.media/images/origin/ozorki_e2d03865aa.jpg)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![Adam Konkol](https://images.iberion.media/images/origin/Lzy_b7799c6a71.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Nowe protezy zębowe](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_37_72395d125d.png)
![Świeca](https://images.iberion.media/images/origin/swieca_f1315807ad.png)
![kobieta pijąca wodę](https://images.iberion.media/images/origin/kobieta_pijaca_wode_410de2ac6e.jpg)