Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Nie trzeba go nawet wyrabiać, zawsze się udaje

To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Nie trzeba go nawet wyrabiać, zawsze się udaje

ciasto drożdżowe
YouTube/@ZrobtoSmacznie

Ciasto drożdżowe zachwyca pulchnością i delikatnym smakiem. Jak je zrobić? Ten przepis na ciasto drożdżowe daje wyśmienity efekt. Wyjdzie idealnie nawet bez wyrabiania. Wypróbujcie go w swojej kuchni, bo naprawdę warto.

Mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe kusi wielu łasuchów. Słynie z puszystości, a wręcz pulchności, która nie tylko cieszy oko, ale wyśmienicie smakuje. Taki wypiek zwykle pięknie wyrasta, a potem rozpływa się w ustach. Do tego kruszonka, kubek gorącej kawy i niczego więcej do szczęścia nam nie trzeba.

Ciasto drożdżowe kojarzy się nam też z mozolnym wyrabianiem. Jednak ja tego nie muszę robić. Przedstawiam wam mój ulubiony przepis na to ciasto. Jest prosty, szybki i daje znakomity efekt. Ciasto drożdżowe wychodzi, że palce lizać!

ciasto drożdżowe
YouTube/@ZrobtoSmacznie
Kupił bigos na jarmarku bożonarodzeniowym, ta cena to przegięcie. „Tandeta, nie nadaje się do jedzenia”

Jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 200 ml oleju
  • 50 g świeżych drożdży

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie ciasta drożdżowego zaczynamy od przesiania mąki do miski, zrobienia miejsca na jajka i wlanie rozmąconych jajek. Wsypujemy cukier i dodajemy rozgniecione drożdże. Wlewamy olej i ciepłe mleko. Ważne, żeby nie mieszać składników. 

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na koło 3 godziny. Po upływie tego czasu masę mieszamy drewnianą łyżką. Następnie ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pora na zrobienie kruszonki z mąki, cukru i masła. Rozcieramy masę w dłoniach, tak, by powstały grudki. 

Ciasto drożdżowe prostsze niż myślisz

Kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Dodatkowo z wody i cukru pudru możemy zrobić lukier. Dekorujemy nim ciasto drożdżowe po upieczeniu. Ten przepis jest bardzo prosty, a ciasto nie wymaga wyrabiania.

Jedynie odstawiamy je na około 3 godziny w ciepłe miejsce, a potem mieszamy składniki. Tak przyrządzone ciasto drożdżowe będzie doskonałym deserem po obiedzie. Pięknie wyrasta i jest niezwykle pulchne. Pisaliśmy o patencie na uzyskanie wyjątkowo pulchnego ciasta. Radziliśmy też, co zrobić, by ciasto drożdżowe wyszło wilgotne. 

ciasto drożdżowe
YouTube/@ZrobtoSmacznie