Zrobiłem na obiad dorsza z przepisu Strzelczyka. Wyszło cudo
Jeśli piątek, do dania rybne, a jeśli ryba na obiad – to dorsz. Oto jaki sposób ma na niego Tomasz Strzelczyk. Ulubieniec polskich domowych kucharek i kucharzy ma swój sposób na rybę w sosie.
Strzelczyk robi polędwice z dorsza
Tomasz Strzelczyk proponuje nam na piątkowy obiad (i nie tylko) polędwicę z dorsza w sosie śmietanowo-chrzanowym z duszoną cebulą . To doskonałe danie, w którym ostrość dodatków świetnie kontrastuje z finezją białej ryby. Jest przy tym lekkie i pozwala wzbogacić naszą dietę w tak potrzebne kwasy omega i inne składniki, których skarbnicą są ryby.
Dorsz jest rybą bardzo delikatną nie tylko w smaku, lecz także pod względem struktury. Należy więc pamiętać, by zaopatrzyć się w odpowiednią łopatkę do odwracania go na patelni. Jak każdy produkt, także i ten nie będzie przywierał, jeśli przy smażeniu zachowamy cierpliwość.

Dorsz na obiad w piątek
Być może jednym z sekretów niezwykłego smaku dorsza według Strzelczyka jest użycie odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Kucharz należy do tych, którzy przywracają do łask masło klarowane. Ma ono wysoką temperaturę dymienia , ale przede wszystkim nadaje potrawie smak, którego nie da się podrobić. Przepis i zdjęci wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 3 polędwice z dorsza (lub filety)
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki ziaren kolendry, sól i pieprz
- 2 gałązki tymianku
- Masło klarowane do smażenia
- Mąka do panierowania
- Natka pietruszki do dekoracji

Smażona ryba w sosie chrzanowym
Filety z dorsza kroimy na kawałki o długości 4-5 cm . Oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.
Kawałki dorsza obtaczamy w mące . Smażymy na lekko złocisty kolor z obu stron. Delikatnie zdejmujemy rybę z patelni.
Cebulę kroimy w pióra. Na patelni po rybie rozgrzewamy dodatkową porcję masła klarowanego. Wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia.

W czasie duszenia cebuli drobno siekamy czosnek i dodajemy na patelnię razem z tymiankiem. W miseczce mieszamy śmietanę, majonez i chrzan. Dodajemy ok. 100 ml wody dla rozrzedzenia. Przyprawiamy pieprzem i kolendrą roztartymi w moździerzu.
Na podduszoną cebulę układamy rybę i zalewamy przygotowanym sosem. Nakrywamy patelnię i dusimy dorsza w sosie chrzanowym przez ok. 10-15 minut. Strzelczyk podaje taki obiad z tłuczonymi ziemniakami.
Wypróbuj też przepisy na lany chrust i placki z serka wiejskiego .
