Smakosze.pl Przepisy Zrobiłem na obiad dorsza z przepisu Strzelczyka. Wyszło cudo
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zrobiłem na obiad dorsza z przepisu Strzelczyka. Wyszło cudo

21 lutego 2025

Jeśli piątek, do dania rybne, a jeśli ryba na obiad – to dorsz. Oto jaki sposób ma na niego Tomasz Strzelczyk. Ulubieniec polskich domowych kucharek i kucharzy ma swój sposób na rybę w sosie.

Strzelczyk robi polędwice z dorsza

Tomasz Strzelczyk proponuje nam na piątkowy obiad (i nie tylko) polędwicę z dorsza w sosie śmietanowo-chrzanowym z duszoną cebulą . To doskonałe danie, w którym ostrość dodatków świetnie kontrastuje z finezją białej ryby. Jest przy tym lekkie i pozwala wzbogacić naszą dietę w tak potrzebne kwasy omega i inne składniki, których skarbnicą są ryby.

Dorsz jest rybą bardzo delikatną nie tylko w smaku, lecz także pod względem struktury. Należy więc pamiętać, by zaopatrzyć się w odpowiednią łopatkę do odwracania go na patelni. Jak każdy produkt, także i ten nie będzie przywierał, jeśli przy smażeniu zachowamy cierpliwość.

mięso z dorsza
fot. Canva
Nigdy, przenigdy nie podłączaj ich do przedłużacza. Te kuchenne sprzęty mogą wywołać pożar

Dorsz na obiad w piątek

Być może jednym z sekretów niezwykłego smaku dorsza według Strzelczyka jest użycie odpowiedniego tłuszczu do smażenia. Kucharz należy do tych, którzy przywracają do łask masło klarowane. Ma ono wysoką temperaturę dymienia , ale przede wszystkim nadaje potrawie smak, którego nie da się podrobić. Przepis i zdjęci wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 3 polędwice z dorsza (lub filety)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry, sól i pieprz
  • 2 gałązki tymianku
  • Masło klarowane do smażenia
  • Mąka do panierowania
  • Natka pietruszki do dekoracji
duszenie dorsza
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Smażona ryba w sosie chrzanowym

Filety z dorsza kroimy na kawałki o długości 4-5 cm . Oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane.

Kawałki dorsza obtaczamy w mące . Smażymy na lekko złocisty kolor z obu stron. Delikatnie zdejmujemy rybę z patelni.

Cebulę kroimy w pióra. Na patelni po rybie rozgrzewamy dodatkową porcję masła klarowanego. Wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia.

strzelczyk kroi dorsza
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

W czasie duszenia cebuli drobno siekamy czosnek i dodajemy na patelnię razem z tymiankiem. W miseczce mieszamy śmietanę, majonez i chrzan. Dodajemy ok. 100 ml wody dla rozrzedzenia. Przyprawiamy pieprzem i kolendrą roztartymi w moździerzu.

Na podduszoną cebulę układamy rybę i zalewamy przygotowanym sosem. Nakrywamy patelnię i dusimy dorsza w sosie chrzanowym przez ok. 10-15 minut. Strzelczyk podaje taki obiad z tłuczonymi ziemniakami.

Wypróbuj też przepisy na lany chrust i placki z serka wiejskiego .

obiad z dorsza
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Zawiń mięso mielone w folię i wrzuć do wody. Ten przepis zasługuje na nagrodę
Takie naleśniki z twarogiem robię co piątek. Cała rodzina je uwielbia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy