Zrobiłem na próbę sernik z jabłkami. Sposób przygotowania może zaskoczyć
Sernik to zdecydowanie smakołyk, który lubi większość z nas. Istnieje wiele wersji tego ciasta. Może on być z rodzynkami lub bez. Na pewno znajdą się sympatycy jednego i drugiego. A co powiecie na zupełnie inny sernik, który najprawdopodobniej nie znaliście? Takiej wersji nie spotyka się dość często na polskich stołach. Ze względu na pewien składnik, całe ciasto pozwala odblokować zupełnie nowe smaki. Koniecznie sprawdź, o jakim mowa.
Sernik inny niż wszystkie
Sernik z jabłkami to z pewnością ciasto, które może zaskoczyć niejedną osobę. A to nie koniec niespodzianek. Oczywiście nie codziennie spotyka się sernik z takimi owocami, ale na pewno trzeba takiego spróbować . Oprócz niecodziennego połączenia należy zwrócić uwagę również na to, że nie jest on pieczony, tylko gotowany. Zaskoczeni? Taki pomysł na ciasto zaproponowała autorka kanału na YouTube pod nazwą „Annie Ka” .
Pomysł na szybki sernik
Ilustracje wykorzystane w tym artykule pochodzą z kanału na YouTube „Annie Ka” . Aby taki sernik udało nam się przygotować, musimy zaopatrzyć się w następujące składniki .
Składniki:
- 800 g twarogu mielonego
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 2 budynie waniliowe
- 1 szklanka mleka
- 2 kg jabłek
- 1/4 szklanki wody
- 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
- ok. 50 szt. herbatników
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 1,5 łyżki gorącej wody
Jak zrobić gotowany sernik z jabłkami?
W pierwszej kolejność spód formy wykładamy herbatnikami . Do garnka przekładamy masło i wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy tak, aby masło się rozpuściło i połączyło się z cukrem. W międzyczasie do osobnej miski wlewamy szklankę mleka i dodajemy dwa budynie waniliowe. Całość mieszamy .
Kiedy masło całkowicie się rozpuści, wyłączamy na chwilę ogień, dodajemy twaróg i mieszamy do momentu, aż wszystko się połączy. Po chwili ponownie włączamy kuchenkę. Kiedy nasza masa serowa będzie gładziutka, wlewamy rozmieszane wcześniej w mleku budynie. Następnie gotujemy, aż całość zgęstnieje tak, jak w przypadku budyniu .
Kiedy nasza masa odpowiednio zgęstnieje, wykładamy ją na wcześniej przygotowane herbatniki . Następnie od razu układamy drugą warstwę herbatników i odstawiamy całość, aby przestygła.
Pora przygotować jabłka . W pierwszej kolejności obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż zrobią się miękkie, od czasu do czasu mieszając .
Jak już nasze jabłka będą przesmażone, dodajemy do nich dwie galaretki cytrynowe w proszku, ale mogą być też pomarańczowe. Mieszamy, aż galaretki się rozpuszczą. Garnek z naszym musem odkładamy na bok, aby mógł całkowicie ostygnąć i zgęstnieć . Kiedy tak się stanie, nakładamy masę na herbatniki i rozprowadzamy, po czym układamy trzecią, a zarazem ostatnią warstwę ciastek.
Do szklanki wsypujemy cukier puder, dodajemy łyżkę soku z cytryny i 1,5 łyżki gorącej wody. Całość mieszamy, aż powstanie lukier, którym następnie dekorujemy nasze ciasto . Sernik wkładamy do lodówki na całą noc .
Zobacz, jakie mięso jest najlepsze na kotlety . Sprawdź przepis na mizerię bez śmietany .
Źródło: YouTube/Annie Ka