Smakosze.pl Przepisy Zaskakująca zupa chrzanowa z ziemniakami. Idealna alternatywa dla klasycznego żurku
canva/HeikeRau

Zaskakująca zupa chrzanowa z ziemniakami. Idealna alternatywa dla klasycznego żurku

14 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa chrzanowa z ziemniakami pieczonymi hasselback to pomysł na tradycyjne danie w zupełnie nowej odsłonie. Zupa jest bardzo aromatyczna, gotowana na boczku, doprawiona majerankiem. Pieczone ziemniaki po szwedzku z rozmarynem idealnie uzupełniają danie. Poznaj przepis na oryginalną zupę chrzanową z ziemniakami pieczonymi.

Zupa chrzanowa z boczkiem wędzonym, tartą pietruszką, chrzanem i śmietaną jest pyszną i bardzo aromatyczną zupą. Danie koniecznie ugotuj na bulionie warzywnym , który dodatkowo wzmocni walory smakowe potrawy.

Zupę chrzanową można podać na wiele sposobów- z grzankami, z chipsami z boczku, w formie kremu, jeśli dodasz do wywaru więcej warzyw. Każda zupa ma genialny smak i jest rewelacyjną zupą np. na Wielkanoc. Zupa z ziemniakami hasselback to zupełnie nowa odsłona zupy, koniecznie musisz jej spróbować.

Ziemniaki hasselback to chyba najsmaczniejszy sposób podania ziemniaków, który w dodatku cieszy również oczy. Krojone w plastry ziemniaki, przekładane czosnkiem, skropione oliwą i pieczone z gałązkami rozmarynu smakują fenomenalnie i wyglądają bardzo zjawiskowo.

Jeśli szukasz pomysłu na ziemniaki po szwedzku- tu poznasz przepis na ziemniaki hasselback z boczkiem i szczypiorkiem , są idealne na tani i pyszny obiad.

Przepis na zupę chrzanową z ziemniakami

Składniki na zupę na 4 porcje:

  • 750 ml bulionu warzywnego

  • 100 g boczku wędzonego w plastrach

  • większy korzeń pietruszki

  • cebula

  • 4 łyżki chrzanu

  • łyżeczka majeranku suszonego

  • 2 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki śmietany

  • sól, pieprz

  • łyżka oliwy z oliwek

Składniki na ziemniaki pieczone:

  • 4 średnie ziemniaki

  • oliwa z oliwek

  • 4 ząbki czosnku

  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Jak ugotować zupę chrzanową z ziemniakami?

Ugotuj zupę: posiekaj cebulę, pietruszkę zetrzyj na tarce, boczek pokrój w kostkę. Na oliwie podsmaż boczek, następnie dodaj cebulę, pietruszkę i smaż kilka minut, przełóż do garnka.

Do garnka wlej również bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, od momentu zagotowania. Do zupy dodaj chrzan i gotuj jeszcze kilka minut, następnie całość dopraw majerankiem, solą, pieprzem i śmietaną.

Zrób pieczone ziemniaki: nastaw piekarnik na 210 stopni C, ziemniaki dokładnie umyj, wyszoruj i pokrój w poprzek tak, żeby ich nie porozcinać do końca. pokrój w plasterki czosnek i poukładaj go co kilka plasterków ziemniaków.

Składniki do przygotowania pieczonych ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, oprósz solą, pieprzem, poukładaj gałązki rozmarynu i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około godziny, co jakiś czas skrapiając ziemniaki oliwą. Ziemniaki podaj z ugotowaną zupą, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy