Zupa dyniowa z mlekiem
Zupa dyniowa z mlekiem to świetny pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Kasza jaglana, mleko i domowa zacierka jak u babci nadają zupie ciekawego smaku i sprawiają, że danie jest delikatne i bardzo pożywne. Poznaj przepis na domową zupę dyniową z mlekiem i zacierką.
Zupa dyniowa z mlekiem, zacierką i kaszą to babciny, sprawdzony przepis na wyjątkowy obiad, który posmakuje nawet największym niejadkom. Zupa jest delikatna, słodka i bardzo sycącą. Jeśli jesteś uczulony na krowie mleko, ugotuj zupę na mleku sojowym, które równie dobrze łączy się ze wszystkimi składnikami.
Zacierka, inaczej lane kluski, to masa z jajka i mąki pszennej, która podczas gotowania zmienia swoją konsystencję na malutkie, ciągnące się kluseczki. Zacierka jest pysznym zamiennikiem klasycznego makaronu. Przygotuj tradycyjny rosół lub zupę pomidorową z zacierką i poznaj wyjątkowy smak tych tradycyjnych potraw.
Zupę dyniową przygotujesz również w wersji orientalnej. Tu poznasz przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni z curry i mlekiem kokosowym.
Przepis na zupę dyniową z mlekiem
Składniki na 4-5 porcji:
-
200 g dyni
-
500 ml mleka
-
jajko
-
100 g mąki pszennej
-
3 łyżki kaszy jaglanej
-
miód do smaku
Jak przygotować zupę dyniową z mlekiem?
Dynię obierz ze skóry i zetrzyj na tarce z grubym oczkami. Zagotuj mleko, jak się zagotuje, dodaj kaszę jaglaną i gotuj przez kilka minut na wolnym ogniu, mieszając, żeby kasza się nie przypaliła.
Dodaj startą dynię i ponownie gotuj przez kilka minut, przygotuj zacierkę: jajko wymieszaj z mąką, jak zupa ponownie zacznie wrzeć, dodaj do niej przygotowaną masę, wymieszaj i dopraw miodem.
Smacznego.