Zupa minestrone z młodą kapustą - zdrowie na talerzu
Minestrone – królowa zup
Już nazwa wskazuje, że to zupa, która pochodzi z kuchni włoskiej. Dla tych, którzy nie znają języka włoskiego, zapewne samo brzmienie wystarczy, ale istotne znaczenie ma tu przede wszystkim etymologia słowa – bazą jest wyraz minestra, który w Italii oznacza po prostu „zupę. Minestrone jest więc kwintesencją tego dania – sycąca, gęsta od składników, a przede wszystkim taka, jaką każdy z nas sobie tylko zażyczy. Co za tym stoi? Ano fakt, że w zasadzie nie ma jednego „sztywnego” przepisu na tę zupę. Głównie bazuje na warzywach sezonowych, ale w dużej mierze jej skład zależy też od regionu, w którym jest przyrządzana.
Niewątpliwie najlepiej jednak smakuje przygotowana z młodych warzyw, których pod dostatkiem jest wiosną i latem. Dzięki takim składnikom jest też bardzo zdrowa i dostarcza nam wielu składników odżywczych. Co więcej, jest także niskokaloryczna, dlatego w dużych ilościach mogą dodać ją do swojej diety osoby starające się zrzucić kilka kilogramów. Same plusy, prawda?
Zupa minestrone z młodą kapustą - przepis
Składniki:
½ główki młodej kapusty
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia (mała)
4 młode ziemniaczki
½ puszki białej fasoli (najlepiej jak najdrobniejszej)
2 pomidory
3 łyżki passaty
1,5 l bulionu (najlepiej warzywnego)
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, suszone oregano i bazylia, słodka papryka w proszku
Kilka łyżek startego parmezanu
Około 50 g drobnego makaronu (np. orzo lub tzw. małych kolanek)
Świeże liście bazylii do podania.
Przygotowanie:
Rozpocznij od kapusty – wytnij z niej głąb i poszatkuj.
Przygotuj pozostałe warzywa: cebulę pokrój w kostkę. Cukinię w dość grube plastry, dodatkowo przekrojone na cztery części (w trójkąciki). Ziemniaki obierz i także pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz. Pomidory obierz ze skórki, wyciągnij nasiona i pokrój w mniejsze kawałki.
Rozgrzej w dużym garnku oliwę i wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Kiedy lekko zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę oraz ziemniaki – przez chwilę podsmażaj.
Dolej bulion i gotuj przez kilka minut.
Następnie dodaj kapustę, cukinię i odsączoną fasolkę. Po około 10 minutach dorzuć do tego pomidory i passatę, a także przyprawy.
Po kolejnych 5-10 minutach wsyp makaron i całość znów pozostaw do podgotowania na średnim ogniu przez około 7-10 minut.
Nie przejmuj się, jeśli makaron od razu po przygotowaniu minestrone będzie lekko twardy – pozostaje wciąż w zupie, więc będzie jeszcze pęczniał.
Zupę podaj posypaną startym parmezanem i ze świeżymi liśćmi bazylii na wierzchu.
Zupa minestrone w wielu odsłonach
Jak to zostało wspomniane, zmiany w przepisie na minestrone są mile widziane. W niektórych przepisach do zupy dodawana jest jeszcze np. papryka (warto dorzucić ją na samym początku i chwilę lekko podsmażyć z cebulą, marchewką oraz czosnkiem). Często nie wykorzystuje się też młodych ziemniaków, a te nieco starsze, ponieważ są one łatwiej dostępne.
Jakie jeszcze modyfikacje pojawiają się w przepisach na minestrone?
- Zamiast passaty, można dodać koncentrat pomidorowy – wtedy liczbę łyżek zmniejszamy o połowę.
- Jeśli lubisz dania nieco ostrzejsze, możesz na koniec dodać odrobinę chilli.
- Ciekawym rozwiązaniem jest też dodanie parmezanu do zupy wcześniej niż dopiero w momencie jej podawania. Dorzuć go na kilka minut przed końcem gotowania. A co, jeśli nie parmezan? Dobrze sprawdzi się także rodzaj sera o nazwie Grana Padano.
- Jako przyozdobienie potrawy – a także podkręcenie jej aromatu – można zamiast bazylii użyć natki pietruszki.
- Wersja wegańska? Proszę bardzo! Nie dodawaj parmezanu – tylko tyle i aż tyle. Owszem, zupa straci nieco ze swojej konsystencji i lekko słonego posmaku sera, ale nie będzie w niej wtedy ani grama mięsa lub produktów odzwierzęcych. Chociaż w ostatnim czasie coraz więcej sklepów oferuje też sery wegańskie, może spróbujesz w takiej formie?