Smakosze.pl
Zupa minestrone

pixabay.com

Zupa minestrone z młodą kapustą - zdrowie na talerzu

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Miłkowska

Udostępnij:

Któż nie kocha zup? Latem sycą, ale nie zapychają. Zimą rozgrzewają. Do tego są też znakomitym sposobem na dostarczenie dużej dawki warzyw, czego przykładem jest zupa minestrone z młodą kapustą – jak ją przygotować?

Minestrone – królowa zup

Już nazwa wskazuje, że to zupa, która pochodzi z kuchni włoskiej. Dla tych, którzy nie znają języka włoskiego, zapewne samo brzmienie wystarczy, ale istotne znaczenie ma tu przede wszystkim etymologia słowa – bazą jest wyraz minestra, który w Italii oznacza po prostu „zupę. Minestrone jest więc kwintesencją tego dania – sycąca, gęsta od składników, a przede wszystkim taka, jaką każdy z nas sobie tylko zażyczy. Co za tym stoi? Ano fakt, że w zasadzie nie ma jednego „sztywnego” przepisu na tę zupę. Głównie bazuje na warzywach sezonowych, ale w dużej mierze jej skład zależy też od regionu, w którym jest przyrządzana.

Niewątpliwie najlepiej jednak smakuje przygotowana z młodych warzyw, których pod dostatkiem jest wiosną i latem. Dzięki takim składnikom jest też bardzo zdrowa i dostarcza nam wielu składników odżywczych. Co więcej, jest także niskokaloryczna, dlatego w dużych ilościach mogą dodać ją do swojej diety osoby starające się zrzucić kilka kilogramów. Same plusy, prawda?

Zupa minestrone z młodą kapustą - przepis

Składniki:

  • ½ główki młodej kapusty

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cukinia (mała)

  • 4 młode ziemniaczki

  • ½ puszki białej fasoli (najlepiej jak najdrobniejszej)

  • 2 pomidory

  • 3 łyżki passaty

  • 1,5 l bulionu (najlepiej warzywnego)

  • Oliwa z oliwek

  • Sól, pieprz, suszone oregano i bazylia, słodka papryka w proszku

  • Kilka łyżek startego parmezanu

  • Około 50 g drobnego makaronu (np. orzo lub tzw. małych kolanek)

  • Świeże liście bazylii do podania.

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od kapusty – wytnij z niej głąb i poszatkuj.

  2. Przygotuj pozostałe warzywa: cebulę pokrój w kostkę. Cukinię w dość grube plastry, dodatkowo przekrojone na cztery części (w trójkąciki). Ziemniaki obierz i także pokrój w kostkę, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz. Pomidory obierz ze skórki, wyciągnij nasiona i pokrój w mniejsze kawałki.

  3. Rozgrzej w dużym garnku oliwę i wrzuć na nią pokrojoną cebulę. Kiedy lekko zmięknie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę oraz ziemniaki – przez chwilę podsmażaj.

  4. Dolej bulion i gotuj przez kilka minut.

  5. Następnie dodaj kapustę, cukinię i odsączoną fasolkę. Po około 10 minutach dorzuć do tego pomidory i passatę, a także przyprawy.

  6. Po kolejnych 5-10 minutach wsyp makaron i całość znów pozostaw do podgotowania na średnim ogniu przez około 7-10 minut.

  7. Nie przejmuj się, jeśli makaron od razu po przygotowaniu minestrone będzie lekko twardy – pozostaje wciąż w zupie, więc będzie jeszcze pęczniał.

  8. Zupę podaj posypaną startym parmezanem i ze świeżymi liśćmi bazylii na wierzchu.

Zupa minestrone w wielu odsłonach

Jak to zostało wspomniane, zmiany w przepisie na minestrone są mile widziane. W niektórych przepisach do zupy dodawana jest jeszcze np. papryka (warto dorzucić ją na samym początku i chwilę lekko podsmażyć z cebulą, marchewką oraz czosnkiem). Często nie wykorzystuje się też młodych ziemniaków, a te nieco starsze, ponieważ są one łatwiej dostępne.

Jakie jeszcze modyfikacje pojawiają się w przepisach na minestrone?

- Zamiast passaty, można dodać koncentrat pomidorowy – wtedy liczbę łyżek zmniejszamy o połowę.

- Jeśli lubisz dania nieco ostrzejsze, możesz na koniec dodać odrobinę chilli.

- Ciekawym rozwiązaniem jest też dodanie parmezanu do zupy wcześniej niż dopiero w momencie jej podawania. Dorzuć go na kilka minut przed końcem gotowania. A co, jeśli nie parmezan? Dobrze sprawdzi się także rodzaj sera o nazwie Grana Padano.

- Jako przyozdobienie potrawy – a także podkręcenie jej aromatu – można zamiast bazylii użyć natki pietruszki.

- Wersja wegańska? Proszę bardzo! Nie dodawaj parmezanu – tylko tyle i aż tyle. Owszem, zupa straci nieco ze swojej konsystencji i lekko słonego posmaku sera, ale nie będzie w niej wtedy ani grama mięsa lub produktów odzwierzęcych. Chociaż w ostatnim czasie coraz więcej sklepów oferuje też sery wegańskie, może spróbujesz w takiej formie?

Katarzyna MiłkowskaAutor

Redaktor Katarzyna Miłkowska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Czytaj więcej >
lodówka

Porady

Banalnie prosty domowy sposób na umycie lodówki

Czytaj więcej >
buraki

Porady

Jak ugotować buraki, aby zachowały swój kolor?

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać w sklepie najlepszą kiełbasę?

Czytaj więcej >
lubczyk

Porady

Jak wykorzystać w kuchni lubczyk?

Czytaj więcej >
kawa z cytryną

Porady

Dlaczego warto pić kawę z dodatkiem cytryny?

Czytaj więcej >