Tania i prosta w przygotowaniu bezmięsna zupa pomidorowa
Smakowita zupa pomidorowa niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nietrudno napotkać osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki specjał. Dziś przygotujemy klasyczną zupę w innej wersji. Kultowa pomidorowa dawno nie była tak pyszna.
Bezmięsna pomidorowa zachwyci domowników
Zupa pomidorowa wiele razy gościła na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis, w którym ryż i makaron zastępowane są bardzo nieoczywistym dodatkiem . Tym razem podzielimy się recepturą na zupę pomidorową, w której mięso jest zupełnie zbędne.
Uwielbiana zupa pomidorowa charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. Powszechnie uważa się, że sekret tkwi w odpowiednim doborze mięsa. Nie jest to jednak prawdą, ponieważ zupa pomidorowa w bezmięsnym wydaniu smakuje równie dobrze . Niektórzy twierdzą nawet, że wypada ona lepiej od tradycyjnej odsłony.
Zupa pomidorowa według poniższego przepisu z pewnością ucieszy wegetarian i wegan. Jednak nawet miłośnicy mięsa powinni jej skosztować. Warto nadmienić, że warzywa powinny stanowić większość w naszym jadłospisie. Według aktualnej piramidy żywienia, mięso znajduje się niemal na ostatniej pozycji . Wyprzedzają je tylko tłuszcze, z których najmniej zdrowe są te odzwierzęce.
Bezmięsna zupa pomidorowa ma jeszcze jedną zaletę. Brak dodatków odzwierzęcych sprawia, że jest znacznie tańsza w przygotowaniu . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
-
3 litry wody
-
4 marchewki
-
2 pietruszki
-
okazały seler
-
spory por
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
15 ml oleju
-
700 ml przecieru pomidorowego
-
5 g wędzonej papryki
-
5 g kurkumy
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
4 ziarna pieprzu
-
4 liście laurowe
-
śmietana 18% do zabielenia
-
odrobina cukru
-
pieprz mielony i sól wedle uznania
-
natka pietruszki
(Jakub Kossakowski / materiały własne)
Zupa pomidorowa w wegetariańskim wydaniu
Zupa pomidorowa nie powinna nikomu przysporzyć większych problemów. Najpierw obieramy i myjemy warzywa. Jedną marchewkę kroimy na talarki . Włoszczyznę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Rozpoczynamy gotowanie.
Cebule obieramy z wierzchnich warstw i kroimy na połówki. Każdą z nich opalamy nad palnikiem. Możemy również użyć w tym celu suchej teflonowej patelni. Dodajemy je do wywaru. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy go na 5 minut. Dzięki temu będzie miał bardziej wyrazisty aromat i smak. Jego także umieszczamy w zupie .
Bazę pod naszą zupę wzbogacamy o przyprawy oraz olej. Dodatki w postaci kurkumy i papryki wędzonej są kluczowe. Dzięki nim zupa pomidorowa będzie zachwycała swoim smakiem . Całość gotujemy przez około 1,5 godziny. Pamiętajmy, by wywar cały czas delikatnie pykał.
Po tym czasie możemy dodać przecier pomidorowy. Najlepiej sprawdzi się taki domowej roboty. Może wydawać się, że jest go całkiem sporo. Jednak dzięki niemu nasza zupa pomidorowa będzie miała przyjemniejszą konsystencję . Kwaśnego posmaku pozbędziemy się dodatkiem cukru.
Zupa pomidorowa powinna gotować się jeszcze przez kilkanaście minut. Warto spróbować, czy nie potrzebuje ona soli i pieprzu . Najlepiej serwować ją z dodatkiem łyżki śmietany, posiekanej natki pietruszki i makaronu. Warto również sięgnąć po przepis na paprykę, która w smaku przypomina łososia .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepis autorski; dietetycy.org.pl