Zupa z kurczakiem, pieczarkami i makaronem
pixabay.com

Zupa z kurczakiem, pieczarkami i makaronem

Zupa z kurczakiem, pieczarkami i makaronem to propozycja szybkiej i rozgrzewającej zupy, która od lat gości w wielu domach. Przygotowuje się ją w chwilę, a smakuje całej rodzinie. Jest sycąca, aromatyczna i kolorowa.

Zupa z kurczakiem, pieczarkami i makaronem to propozycja szybkiej i rozgrzewającej zupy, która od lat gości w wielu domach. Przygotowuje się ją w chwilę, a smakuje całej rodzinie. Jest sycąca, aromatyczna i kolorowa.

Danie to należy do potraw dość kalorycznych - wszystko za sprawą śmietanki i białego makaronu. Warto jednak ją przygotować, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ dodaje sił i odpowiednio nasyca. Ma kremową konsystencję, a charakteru nadaje jej świeżo zmielony czarny pieprz.

W podanym niżej przepisie można dokonać kilku zmian. Mięso z kurczaka można zamienić na pierś z indyka. Mięso indycze ma trochę mniej kalorii i pochodzą one z białka (w przypadku kurczaka kalorie pochodzą głównie z tłuszczu). Oba gatunki są lekkostrawne, a więc polecane są osobom z delikatnym przewodem pokarmowym, a więc dzieciom i osobom starszym. Dodatkowo mięso z indyka świetnie sprawdzi się w przypadku osób, które kontrolują poziom cholesterolu i mają problemy z krążeniem krwi.

Podany w składnikach bulion można w ostateczności zastąpić wodą, jednak zupa straci sporo na aromacie. Przygotowanie domowego bulionu nie jest bardzo pracochłonne, a co najważniejsze można zrobić go więcej, poporcjować i zamrozić.

Składniki na zupę z kurczakiem, pieczarkami i makaronem, 3 porcje:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 6 szt. większych pieczarek
  • mała puszka kukurydzy
  • ½ szklanki drobnego makaronu
  • 1 mała, biała cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 50 ml śmietanki 18% lub 30%
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki kurkumy, duża szczypta ostrej papryki.

Sposób przygotowania zupy z kurczakiem, pieczarkami i makaronem:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odkroić z niej błonki i ewentualne kawałki kości. Pokroić w średniej wielkości kostkę i doprawić niewielką ilością soli oraz pieprzu.

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę (1 łyżkę), a następnie wrzucić kurczaka i z każdej strony go podsmażyć.

Pokroić cebulę w małą kostkę i dorzucić do garnka. Całość smażyć przez około 3-4 minuty, co chwilę mieszając.

Umyć pozostałe warzywa. Paprykę przekroić na pół i wyjąć gniazdo nasienne. Pokroić ją w kostkę. Pieczarki posiekać na plasterki, pamiętając, że podczas obróbki znacznie się zmniejszą.

Przygotowane warzywa wrzucić do garnka z kurczakiem i często mieszając smażyć przez kilka minut. Dodać wszystkie przyprawy.

Po chwili dodać bulion oraz kukurydzę. Kiedy całość zacznie się gotować, wsypać suchy makaron. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut, w zależności od rodzaju użytego makaronu.

Kiedy makaron będzie miękki można zdjąć garnek z ognia, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Danie udekorować posiekaną natką pietruszki.

Domowy bulion z kurczaka:

  • 2 litry zimnej wody
  • mięso z kurczaka lub/i z indyka (mogą to być: korpus i szyja, skrzydełka oraz udka)
  • 1 biała cebula,
  • 2-3 marchewki, zależnie od wielkości
  • ½ pora
  • korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • przyprawy – sól, ok. 15 ziarenek pieprzu, 4 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, świeża natka pietruszki.

Sposób przygotowania domowego bulionu:

Do dużego garnka wlać zimną wodę, umyć mięso i włożyć do środka. Włączyć gaz, zaczekać aż zbiorą się szumowiny (biała/jasnoszara piana) i zebrać je łyżką. Gotowanie bulionu zawsze rozpoczynamy od zimnej wody, aby mięso mogło oddać do płynu cały swój smak. Wkładając je do gorącej wody spowodujemy, że aromat zostanie zamknięty wewnątrz mięsa.

Po zdjęciu szumowin (czasem czynność należy powtórzyć 2-3 razy) można włożyć umyte i obrane warzywa. Wyjątkiem jest cebula, którą w całości opalamy na palniku gazowym lub przekrawamy na pół i smażymy na suchej patelni. Ważne, aby cebula uzyskała brązowy kolor, ale się nie spaliła, ponieważ będzie wtedy gorzka.

Cebule dorzucić do garnka dodać wszystkie przyprawy, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw (ok. 1,5 godziny). Jeżeli mamy czas można gotować go dłużej, nawet kilka godzin. Wywar będzie wtedy bardziej aromatyczny.

Z gotowego bulionu wyjąć warzywa i przecedzić go przez sitko o małych oczkach.

Przelać do pojemnika lub słoika i po wystudzeniu umieścić w lodówce, albo poporcjować i zamrozić.

Następny artykuł