Smakosze.pl Przepisy Zwykłe ciasto na pierogi to kit, ten przepis jest rewelacyjny. Szkoda, że tak późno go znalazłem
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Zwykłe ciasto na pierogi to kit, ten przepis jest rewelacyjny. Szkoda, że tak późno go znalazłem

4 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Pierogi to tradycja polskiej kuchni. Tę potrawę przygotowuje się od pokoleń i można to robić na różne sposoby. Przede wszystkim na słodko i na słono. Pierogi są nieodłącznym elementem Świąt, a także naszej zwykłej codzienności. Istnieje wiele przepisów na farsz, jednak tym razem skupimy się na cieście.

Dlaczego Polacy kochają pierogi?

W Polsce pierogi to jedno z najpopularniejszych dań . Razem z kotletami schabowymi i bisem od lat tworzą tradycje naszego kraju. Jeśli spytamy obcokrajowca, jakie zna polskie dania, z pewnością odpowie, że pierogi. Mogą one być zrobione na słono, czyli np. z mięsem czy z kapustą i z grzybami. Ale także popularne są w wersji na słodko np. z serem czy z jagodami .

Pierogi z dodatkami.jpg
Fot/ Canva/Dar1930

Pamiętajmy, że gwarancja dobrego smaku pierogów to nie tylko odpowiedni farsz, ale również świetne ciasto. Dlatego przychodzimy do Was z przepisem, który z pewnością sprawi, że wasze ciasto idealnie zgra się z przygotowanym farszem .

Pokrój jabłka, rozłóż na herbatnikach, zasyp cynamonem. Moja rodzina wcina to ciasto w 1 wieczór

Jak zrobić smaczne pierogi?

Dobre ciasto na pierogi to połowa sukcesu. Druga połowa to oczywiście farsz . Przedstawiamy przepis na przepyszne pierogi z mięsem, który z pewnością zagości w waszej kuchni na dłużej. Do przygotowania takiej potrawy będziemy potrzebować następujących składników.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml mleka
  • około 80 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1  łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju

Farsz:

  • mięso gotowane rosołowe (udka, łopatka wieprzowa)
  • marchew gotowana z rosołu
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Jak przygotować pyszne pierogi z mięsem?

Przygotowanie takich pierogów nie jest trudne i każdy powinien sobie z tym poradzić.

W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Do miski kruszymy drożdże, wlewamy mleko, dodajemy cukier i całość mieszamy. Po chwili wbijamy jedno jajko oraz mąkę, łyżeczkę soli oraz tyle samo octu, oraz dwie łyżki oleju. Wszystko ponownie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Następnie je przykrywamy i odstawiamy na około godzinę, aby mogło wyrosnąć .

Rozwałkowane ciasto na pierogi
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Bierzemy się za farsz. Mięso rosołowe, czyli np. udka i łopatkę oraz marchewkę i czosnek mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa . Następnie przyprawiamy naszą masę solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko razem mieszamy.

Następnie wyciągamy nasze ciasto na stolnicę, wałkujemy, wycinamy kółka, na które później nakładamy farsz i starannie lepimy. Kółka możemy wyciąć za pomocą szklanki. Kiedy wszystkie pierogi będą zlepione, zostawiamy je na 10 minut, żeby mogły sobie poleżeć .

Po tym czasie smażymy nasze pierogi w oleju, z dwóch stron, na złoty kolor. Zarumienione smakołyki po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu .

Po ostygnięciu delektujemy się fantastycznym smakiem .

Pierogi smażone w głębokim oleju
Fot. YouTube/Kuchnia Marioli

Sprawdź przepis na ciasto „Faworek od Heni” . Zobacz, jak zrobić marynatę do kotletów schabowych.

Zawija mięso w folię i wrzuca do gara. Ta domowa kiełbasa jest najprostsza na świecie
Nie masło, nie margaryna. To najlepsze smarowidło dla seniorów
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy