Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Beza z truskawkami - pomysł na letni deser
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:48

Beza z truskawkami - pomysł na letni deser

Beza z truskawkami - pomysł na letni deser
pixabay.com

Składniki - beza z truskawkami

Beza:

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

  • 250 g cukru,

  • 4 duże białka.

Krem mascarpone:

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 250 g mascarpone (zimnego),

  • 1 łyżka cukru wanilinowego,

  • 125 ml śmietanki 30% lub 36% (zimnej),

  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie).

Owoce:

  • opcjonalnie: borówka amerykańska,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1 łyżka płynnego miodu,

  • 300 g truskawek,

  • 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie bezy z truskawkami

Beza:

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Przygotuj dużą blachę. Przykryj papierem do pieczenia.

Wlej białko do miski i ubijaj aż masa stwardnieje. Następnie stopniowo dodawaj cukier (za każdym razem 1 łyżka stołowa) i dokładnie mieszaj bez przerwy. Pianka powinna być bardzo twarda, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodaj i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Nałóż piankę na papier i uformuj ją łyżką. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza i piecz przez 3 godziny. Wyjmij z piekarnika i ostudzić. Można beze upiec 1-2 dni wcześniej, a następnie przechowywać w temperaturze pokojowej (bez przykrycia).

Krem mascarpone:

Do naczynia miksującego włożyć mascarpone, cukier waniliowy i śmietanę i mieszać ok. 2 minuty lub do momentu, aż krem ​​zgęstnieje, twardy i puszysty. Na koniec wymieszaj z śmietan-fix.

Nałóż na bezę - najlepiej przed podaniem. Sosy owocowe i truskawkowe najlepiej układać na krótko przed jedzeniem.

Owoce:

Umyj truskawki, wysusz je i pokrój na pół. Większość owoców wyłóż na krem. Resztę (około 1/4 całości) wymieszaj z miodem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Powstały sos truskawkowy wlej na deser.

Tagi: