Zetrzyj jabłko i wrzuć do mleka. Nie uwierzysz własnym oczom
Daj się zaskoczyć i stwórz przysmak z tego przepisu. Wystarczy, że masz jabłko, mleko i kilka popularnych składników. To, co z nich zrobisz, przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj ten banalnie prosty sposób, a domowi smakosze będą zachwyceni.
Owoc idealny, czyli jabłko
Jabłko to chyba najpopularniejszy i uwielbiany przez wszystkich owoc. Nie ma się, co dziwić, ponieważ z tego owocu można zrobić dosłownie wszystko. Od ciast przez soki, aż po wykwintne dodatki do obiadu. Istotne jest również to, że należy do grupy owoców niedrogich.
Jabłko zawsze wnosi do dania dużo słodyczy. Nie inaczej jest także i w tym przypadku. Owoc doda swego charakterystycznego smaku temu domowemu daniu, które może się sprawdzić zarówno jako przekąska, jak i deser.
Łączę 2 składniki i wkładam do lodówki. Takiej chałwy nie kupisz w żadnym sklepieNiezwykłe połączenie
W tym momencie twoja wyobraźnie pracuje na wysokich obrotach i próbuje wymyślić, co można stworzyć z jabłek i mleka. Pewnie nawet zadajesz sobie pytanie – co oni znowu wymyślili? Już spieszę z wyjaśnieniami. Z połączenia jabłek, mleka i kilku dodatków, które zostały umieszczone na liście poniżej, możesz stworzyć doskonały ser jabłkowy lub coś na kształt paschy. Zaufaj nam i wypróbuj przepis, bo to, co z niego wyjdzie, zachwyci każdego smakosza. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Einfaches Rezept, znajdującym się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 1 jabłko
- 2 l mleka 3,2% (nie UHT)
- 5 g cynamonu
- sok z jednej cytryny
Przepis na ser z jabłkiem
Jabłko obierz, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Mleko wlej do garnka i powoli podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do zagotowania. Kiedy będzie ciepłe, dodaj jabłko. Wsyp cynamon. Kontynuuj podgrzewanie, cały czas mieszając.
Kiedy mleko zacznie się delikatnie gotować, wlej sok z cytryny. Tak, tak – robisz właśnie najprostszy domowy ser, w Indiach znany jako paneer. Całość gotuj przez 3 do 5 minut, aż nastąpi oddzielenie się serwatki. Zdejmij wtedy garnek z ognia i odstaw go na 30 minut. Durszlak wyłóż gazą i za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na niego gęsty ser z dna garnka. Gazę zawiń, ser pozostaw na durszlaku, lekko go dociążając, aby po odsączeniu pozostał zbity. Pozostaw go na około 2 godziny. Po tym czasie serek krój na kawałki i dodawaj do naleśników, kanapek, a nawet jedz go bez żadnych dodatków. Zawsze się udaje i smakuje wybornie. Jeśłi jabłko było bardzo słodkie, możesz z powodzeniem poraktować ser jako deser. Sprawdź przepis na domowy baton energetyczny oraz dowiedz się, co Lidl przygotował dla klientów.