Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż biszkopty w foremce i przykryj tą puszystą masą. To moje ulubione ciasto bez pieczenia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.05.2024 16:16

Ułóż biszkopty w foremce i przykryj tą puszystą masą. To moje ulubione ciasto bez pieczenia

wylewanie ciasta na biszkopty
fot. youtube.com/domacireceptiNet

Oto przepis na jedno z tych ciast, które idą na skróty, ale dają zarazem mnóstwo satysfakcji z tego, jak efektownie wyglądają. A także z tego, jak zajada się nimi rodzina i goście, chwaląc kunszt kulinarny, którego ten prosty przepis wcale nie wymaga.

Proste ciasto bez pieczenia

Proste ciasto z masą śmietanową można przyrządzić na wiele sposobów, ale zawsze spotka się ono z entuzjazmem miłośników słodyczy. W tym przepisie ułatwiamy sobie życie stosując często wykorzystywany trik. Zastępujemy mianowicie biszkoptowy spód i wierzch ciastkami typu kocie języczki.

Do przygotowania takiego ciasta można użyć dowolnego kremu. My przygotujemy masę ze śmietany i mascarpone. Dwie warstwy ciasta biszkoptowego przełożone kremem to widok znajomy – choćby z wuzetek, ale deser według tego przepisu oferuje nowy smak, łatwy do uzyskania bardzo prostymi środkami.

miksowanie bitej śmietany na deser
fot. youtube.com/domacireceptiNet
Nakładam farsz na liście kapusty i zawijam jak pierogi. Przy tym gołąbki mogą się schować

Deser z biszkoptów i kremu

Podobny przepis, ale oparty o gotową mieszankę na bitą śmietanę, znajdujemy na kanale Domaći Recepti. To stamtąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu.

Składniki

  • 2 duże paczki biszkoptów
  • 300 ml mleka
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Ciasto z masą tiramisu

Biszkopty namaczamy w mleku i układamy w foremce gęsto, tak, by stanowiły spód naszego ciasta. By były dostatecznie zagęszczone, może okazać się konieczne przycinanie niektórych z nich.

W misce miksera mieszamy kremówkę i cukier puder na gładką bitą śmietanę. Dodajemy mascarpone i jeszcze raz mieszamy. Masę kremową wykładamy na biszkopty i dokładnie wyrównujemy.

Na wierzch ciasta układamy ponownie warstwę biszkoptów, tym razem bez namaczania w mleku. Pamiętajmy, że to będzie wierzch naszego ciasta, warto więc zrobić to nieco bardziej estetycznie.

Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by bita śmietana odpowiednio się zagęściła. Po wyjęciu, a przed podaniem dekorujemy ciasto (choć świeże owoce można położyć jeszcze przed podaniem do lodówki). Ciasto dobrze wygląda posypane cukrem pudrem albo kakao (z dwóch kolorów można robić wzorki). Można też polać je rzadko masą kajmakową lub polewą karmelową.

Wypróbuj też przepisy na bakaliowy baton energetyczny i domową chałwę słonecznikową.

ciasto bez pieczenia
fot. youtube.com/domacireceptiNet