Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Chwycił główkę i w 10 minut zrobił z niej pyszną surówkę. Lepszej nie zamówisz w żadnej restauracji
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.02.2023 13:44

Chwycił główkę i w 10 minut zrobił z niej pyszną surówkę. Lepszej nie zamówisz w żadnej restauracji

surówka z czerwonej kapusty
Screen z filmu na kanale YouTube ZARAŻENI PASJAMI

Zetrzyj, przypraw i wymieszaj - tylko te trzy kroki dzielą Cię od przyrządzenia wyśmienitej surówki z czerwonej kapusty. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a składniki tanie i ogólnodostępne. Jesteśmy przekonani, że ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni.

Surówka z czerwonej kapusty jest prawdziwie uniwersalnym dodatkiem. Pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Samo przygotowanie dodatku zajmie zaledwie kilkanaście minut.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty przewiduje dodatek majonezu. Bez trudu można jednak przygotować lżejszą wersję sosu. Majonez z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym lub po prostu olejem. Który wariant wybierzesz?

Drobno poszatkowaną kapustę na surówkę należy osolić i odstawić na bok. Dzięki takiemu działaniu warzywo zmięknie i nabierze przyjemnej do jedzenia konsystencji. Czas oczekiwania na kapustę wynosi około 60 minut. Jeśli jednak wolisz bardziej chrupiące warzywo, bez problemu możesz odstawić je tylko na 30 minut, a nawet pominąć etap oczekiwania.

Przepis na najlepszą surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty

  • 1 twarde, soczyste, słodkie jabłko

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1-2 łyżeczki octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżka majonezu

Błyskawiczna surówka z kiszonej kapusty krok po kroku

Połówkę główki czerwonej kapusty przekrój na 2 części. Warzywo zetrzyj na tarce do dużej miski. Aby surówka miała przyjemną konsystencję wybierz najgrubsze oczka.

Starte warzywo na surówkę posól i dopraw pieprzem. Warzywo wymieszaj z przyprawami. Zawartość miski odstaw na 1 godzinę, aby kapusta odpowiednio zmiękła. W połowie czasu oczekiwania ponownie przemieszaj całość.

Do odstanej kapusty zetrzyj obrane jabłko. Oba składniki wymieszaj. Następnie surówkę przypraw do smaku cukrem i octem balsamicznym. Całość starannie połącz.

Do zawartości salaterki dołóż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj też 1 łyżkę majonezu. Na sam koniec surówkę dokładnie wymieszaj. Dodatek obiadowy gotowy jest do podania od razu po przyrządzeniu.

Błyskawiczna surówka z ogórków zyska grono miłośników. Pomysłowa surówka z cukinii będzie na stole niemałym zaskoczeniem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube ZARAŻENI PASJAMI