Mistrzowie kuchni mają patent na pulchne kotlety mielone. Wrabiają w nie najprostszy składnik
Robicie dziś kotlety mielone? Chcecie by wyszły pulchne i soczyste? Może warto skorzystać z patentu mistrzów kuchni, którzy do wyrabianej masy dolewają nieco lodowatej wody. Dzięki niej wieprzowina niemal od razu staje się pulchna, a usmażone kotlety są soczyste i pełne smaku.
Kotlety mielone będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujesz je z mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej. Mięso na mielone musi być tłuste i lekko przerośnięte. W przeciwnym razie kotlety po usmażeniu będą bardzo suche w środku i nie będą smaczne. Tłuszcz doskonale nawilża potrawy i jest nośnikiem smaku.
Kluczowe są również inne dodatki, jak cebula, czosnek, majeranek. To dzięki nim mięso nabiera odpowiedniego smaku i aromatu. Do mięsa koniecznie dodaj również kilka łyżek zimnej wody. To sposób najlepszych kucharzy. Lodowata woda sprawi, że wieprzowina stanie się pulchna już podczas wyrabiania kotletów.
Kotlety mielone smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, zawsze partiami. Jeśli na patelni będzie zbyt dużo kotletów i będą się stykać, to zaczną się dusić, a nie smażyć. Mielone nie będą miały więc chrupiącej skórki, która jest ich cechą charakterystyczną.
Soczyste i pulchne kotlety mielone. Wychodzą za każdym razem
Składniki:
500 g mięsa mielonego z łopatki lub karkówki
cebula
2 ząbki czosnku
czerstwa kajzerka
mleko
jajko
łyżeczka suszonego majeranku
4-5 łyżek lodowatej wody
bułka tarta
sól, pieprz
olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Najlepsze kotlety mielone. Przepis krok po kroku
Mięso mielone przełóż do miski i wyrabiaj chwilę. Kajzerkę pokrusz i namocz w mleku, następnie odciśnij i dodaj do mięsa. Cebulę zetrzyj na tarce, przeciśnij przez praskę czosnek, również dodaj do wieprzowiny.
Wbij jajko, wsyp majeranek, sól, pieprz i wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do masy wlewaj po łyżce lodowatej wody i dalej wyrabiaj. Następnie z masy uformuj kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej i smaż partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 15-18 minut.
Przygotuj także schabowe według przepisu Magdy Gessler oraz kotlety gyros z mięsa drobiowego. Dania posmakują każdemu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mistrzowie kuchni mają patent na pulchne kotlety mielone. Wrabiają w nie najprostszy składnik
Gotowana brukselka ma niepełny smak? Sprawdź, czego potrzebuje
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama