Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z jajek i pieczarek - wyborny pomysł na obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.12.2021 01:00

Kotlety z jajek i pieczarek - wyborny pomysł na obiad

Kotlety z jajek i pieczarek
canva/Zolotaosen

Kotlety z jajek i pieczarek to prosty przepis na lekki i bezmięsny lunch, obiad lub kolację. Kotlety są delikatne, miękkie w środku i pasują doskonale do ziemniaków, frytek i ulubionych surówek. Poznaj przepis na wegetariańskie kotleciki, czyli kotlety z jajek i pieczarek.

Kotlety wegetariańskie cieszą się coraz większą popularnością, ponieważ są lżejsze, zdrowsze i mniej kaloryczne od tradycyjnych kotletów mielonych czy schabowych. Kotlety z jajek i pieczarek to jedno z moich ulubionych, bezmięsnych dań obiadowych. Kotleciki są zwarte, idealnie doprawione i tak delikatne, że rozpływają się w ustach.

Jajka po ugotowaniu rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, a później widelcem, dzięki czemu zrobisz to szybciej i dokładniej. Wymieszane jajka z pieczarkami na maśle łatwo formują się w małe kotleciki. Podsmażone z bułką tartą zyskują ładny, przyrumieniony kolor, pięknie pachną i jeszcze lepiej smakują.

Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańskie kotlety- tu poznasz przepis na kotleciki z kalafiora z dodatkiem kaszy jaglanej. Proste, smaczne i doskonałe na obiad dla całej rodziny.

Przepis na kotlety z jajek i pieczarek

Składniki na 5 porcji:

  • 10 jajek

  • 300 g pieczarek

  • mała cebula

  • łyżka posiekanego koperku

  • łyżka posiekanego szczypiorku

  • 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • 2 łyżki masła

Jak przygotować kotlety z jajek i pieczarek?

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i ugnieć tłuczkiem do ziemniaków, a później widelcem. Posiekaj cebulę, umyj i pokrój pieczarki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę, następnie dodaj pieczarki, oprósz je solą, pieprzem i smaż do odparowania wody z grzybów.

Przestudzone pieczarki wymieszaj z jajkami, dopraw szczypiorkiem, koperkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą i uformuj małe kotleciki, następnie obtocz je w bułce tartej.

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą ładnego koloru.

Smacznego.

Pieczarki i jajka