Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź kilka kromek chleba tostowego i rozwałkuj. Ten kto to wymyślił powinien dostać nagrodę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.05.2024 09:40

Weź kilka kromek chleba tostowego i rozwałkuj. Ten kto to wymyślił powinien dostać nagrodę

chleb
Fot. YouTube/Dolciveloci89

Jak można wykorzystać chleb tostowy w kuchni? Warto rozwałkować kilka kromek i użyć jeszcze paru składników. Wyjdzie danie tak smaczne, że będziesz chciał je jeść codziennie. Ten przepis wart jest uznania i nagrody. 

Pyszne danie z chleba tostowego

Z chleba tostowego często przygotowujemy różnego rodzaju grzanki. Zwykle jadamy je na śniadanie, ale pasują też na kolację. Co jeszcze można zrobić z takiego chleba? Warto przygotować wałek i rozwałkować kilka kromek chleba tostowego. Przydadzą się też jajka, odrobina mąki i bułka tarta.

Z kilku składników zrobisz wyśmienite placki. Możesz podać je na śniadanie, kolację lub zaserwować jako przekąskę. Będą smakować ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Są też pyszne z warzywami, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Dolci Veloci89. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.  

chleb
Fot. YouTube/Dolciveloci89
Żadne jajka sadzone, żadna jajecznica. To śniadanie bije je na głowę, musisz spróbować

Jak zrobić placki z chleba tostowego?

Składniki:

  • 12 kromek chleba tostowego
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki wody
  • 2 jajka
  • sól
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od rozwałkowania kromek chleba tostowego. Wytnij z nich koła, a do miseczki wsyp mąkę i wlej wodę. Dokładnie wymieszaj składniki. Koła z chleba tostowego podziel na dwie warstwy, a ich brzegi posmaruj mąką z wodą.

Do oddzielnej miski wbij jajka, dodaj sól i wymieszaj. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Koła z chleba tostowego panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor. Placki wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Placki puszyste i chrupiące

Placki z chleba tostowego wychodzą puszyste i chrupiące. Są bardzo smaczne i można je podawać na wiele sposobów. Będą smakować ze słodkim twarożkiem, owocami i konfiturami. Sprawdzą się też w połączeniu z surówkami, czy twarożkiem zrobionym ze szczypiorkiem i rzodkiewkami.

Placki z chleba tostowego smakują też bez dodatków. Można je zjeść na śniadanie, na kolację lub podać jako przekąskę. Skorzystaj z tego przepisu, bo jest wart wypróbowania. Za to danie ktoś powinien dostać nagrodę. Pisaliśmy o tym, jaki produkty z promocji w Dino warto kupić. Informowaliśmy o Robercie Makłowiczu, który podjął współpracę ze znaną lodziarnią. 

placki
Fot. YouTube/Dolciveloci89