Weź kilka kromek chleba tostowego i rozwałkuj. Ten kto to wymyślił powinien dostać nagrodę
![chleb](https://images.iberion.media/images/1920/chleb_80c674c003.jpg)
Jak można wykorzystać chleb tostowy w kuchni? Warto rozwałkować kilka kromek i użyć jeszcze paru składników. Wyjdzie danie tak smaczne, że będziesz chciał je jeść codziennie. Ten przepis wart jest uznania i nagrody.
Pyszne danie z chleba tostowego
Z chleba tostowego często przygotowujemy różnego rodzaju grzanki. Zwykle jadamy je na śniadanie, ale pasują też na kolację. Co jeszcze można zrobić z takiego chleba? Warto przygotować wałek i rozwałkować kilka kromek chleba tostowego. Przydadzą się też jajka, odrobina mąki i bułka tarta.
Z kilku składników zrobisz wyśmienite placki. Możesz podać je na śniadanie, kolację lub zaserwować jako przekąskę. Będą smakować ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Są też pyszne z warzywami, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Dolci Veloci89. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![chleb](https://images.iberion.media/images/origin/chleb_87232d468f.jpg)
Jak zrobić placki z chleba tostowego?
Składniki:
- 12 kromek chleba tostowego
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki wody
- 2 jajka
- sól
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zacznij od rozwałkowania kromek chleba tostowego. Wytnij z nich koła, a do miseczki wsyp mąkę i wlej wodę. Dokładnie wymieszaj składniki. Koła z chleba tostowego podziel na dwie warstwy, a ich brzegi posmaruj mąką z wodą.
Do oddzielnej miski wbij jajka, dodaj sól i wymieszaj. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą. Koła z chleba tostowego panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor. Placki wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placki puszyste i chrupiące
Placki z chleba tostowego wychodzą puszyste i chrupiące. Są bardzo smaczne i można je podawać na wiele sposobów. Będą smakować ze słodkim twarożkiem, owocami i konfiturami. Sprawdzą się też w połączeniu z surówkami, czy twarożkiem zrobionym ze szczypiorkiem i rzodkiewkami.
Placki z chleba tostowego smakują też bez dodatków. Można je zjeść na śniadanie, na kolację lub podać jako przekąskę. Skorzystaj z tego przepisu, bo jest wart wypróbowania. Za to danie ktoś powinien dostać nagrodę. Pisaliśmy o tym, jaki produkty z promocji w Dino warto kupić. Informowaliśmy o Robercie Makłowiczu, który podjął współpracę ze znaną lodziarnią.
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_jpg_766ec8a0eb.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_6b0be2229c.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_50e3d96394.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_4b11152d82.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![smażenie](https://images.iberion.media/images/origin/smazenie_add34fa2af.jpg)
![pizza](https://images.iberion.media/images/origin/pizza_0c0b741238.jpg)
![kanapki z mięsem mielonym](https://images.iberion.media/images/origin/kanapki_2_96fd2da0d3.jpg)
![śniadanie z kiełbasek](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie1_f2b23659ee.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d0e4f0676f.jpg)
![pierś z kurczaka w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos_kurczak_8876d9d30c.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![spłaszczanie roladki łyżką](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_d1d1424c19.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![zawijanie rolady z mielonego](https://images.iberion.media/images/origin/rolada1_88f23a0d74.jpg)
![płatki owsiane z jogurtem](https://images.iberion.media/images/origin/IMG_5100_1_9c458437e3.jpeg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_na_kotlety_mielone_36ff0bb65a.jpg)
![danie na kolacje](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_753c7b803f.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![deser z kaszy jaglanej](https://images.iberion.media/images/origin/deser_318148d00e.jpg)
![zapiekane kanapki](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekane_kanapki_226c019d86.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![ślimaczki z ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/slimaczki_z_ciasta_francuskiego_e033fcfa3f.png)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_3d4645b6f6.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)