Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki z marchwi - prosty przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.09.2021 02:00

Placki z marchwi - prosty przepis

Placki z marchwi - prosty przepis
canva/Froggery

Placki z marchwi są świetną alternatywą dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są równie smaczne, a przygotujesz je w 20 minut. Placki z marchwi są niezwykle chrupiące i doskonale doprawione. Sprawdź, jak przygotować szybki obiad, który posmakuje nawet największym niejadkom.

Placki z marchwi przygotujesz naprawdę szybko. Wszystkie składniki wystarczy połączyć, uformować placuszki i usmażyć. Placki z marchwi smażą się krócej od placków ziemniaczanych.

Placki z marchwi najlepiej smakują podane ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Możesz również posypać je posiekaną natką pietruszki lub zjeść z odrobiną zwykłego cukru. Każda wersja smakuje obłędnie i sprawi, że placuszki częściej będą gościć na Twoim stole.

Przepis na placki z marchewką

Składniki na 12 placków:

  • 750 g marchewki

  • duża cebula

  • ząbek czosnku

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • łyżeczka soli

  • pół łyżeczki pieprzu

  • olej do smażenia

Jak przygotować placki z marchwi?

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, następnie odsącz z niej wodę. Obierz i posiekaj drobno cebulę, czosnek i dodaj do marchwi, wymieszaj. Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i mieszaj do połączenia wszystkich składników.

Na patelni rozgrzej olej i delikatnie układaj uformowane wcześniej placuszki, następnie piecz z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Placki po usmażeniu wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego.