Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój cukinię na plastry i obtocz w tej panierce. Przy obiedzie każdy zajada, aż się uszy trzęsą
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.05.2024 15:12

Pokrój cukinię na plastry i obtocz w tej panierce. Przy obiedzie każdy zajada, aż się uszy trzęsą

plaster cukinii obtaczany w bułce tartej
Fot. YouTube/Jedzenie Oli

Szukasz zaskakującego przepisu na obiad? W takim razie świetnie trafiłaś. Cukinia w panierce z tego przepisu to fantastyczny wybór. Jej smak zachwyci każdego smakosza, a z całą pewnością twoich domowników. Podaj na obiad i patrz jak potrawa szybko znika z ich talerzy. Uważaj, będziesz musiała przygotowywać ją jeszcze częściej. 

Sposób na doskonały obiad

Dobry obiad nie musi składać się tylko z porcji mięsa z dodatkami. Wystarczy zastąpić je cukinią w panierce, która swoim wyglądem może przypominać kotleta schabowego, ale smak jest zupełnie odmienny i lepszy. Zresztą przekonasz się o tym sama, robiąc ją z przepisu umieszczonego poniżej. 

Sposób jest prosty i co najważniejsze nie zajmuje zbyt wiele czasu. Dlatego przygotuj to danie nawet dzisiaj, a obiad z całą pewnością będzie należał do udanych. Nikt nie wyjdzie głodny, a w dodatku domownicy poproszą o dokładkę i nie ma się, co dziwić. 

cukinia 3.jpg
Fot. YouTube/Jedzenie Oli
Zrób tak podczas gotowania młodych ziemniaków. Będą 100 razy smaczniejsze

Nie tylko cukinia

Jak już pewnie się domyślasz, podstawowym składnikiem jest cukinia. Nie byłaby ona jednak tak smaczna, gdyby nie pozostałe produkty. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Nie ma ich zbyt wiele i kosztują grosze, dzięki czemu można zrobić tani obiad dla całej rodziny. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą z kanału Jedzenie Oli, znajdującym się w serwisie YouTube. 

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 100 g bułki tartej
  • 10 g mielonej wędzonej papryki
  • 10 g granulowanego czosnku
  • 50 g startego sera (najlepiej parmezanu)
  • olej
  • sól

Przepis na cukinię

Cukinie umyj, a następnie odetnij końcówki. Warzywo pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra. Przełóż je do miski i wlej odrobinę oleju. Cukinię przypraw solą i dokładnie ją obtocz. 

Bułkę tartą wymieszaj z mieloną papryką wędzoną oraz granulowanym czosnkiem i startym parmezanem. Cukinię obtocz w przygotowanej chwilę wcześniej panierce. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej plastry cukinii. Zapiekaj je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Po tym czasie danie jest gotowe i nadaje się, aby podać je na obiad. Smak zachwyci każdego. Sprawdź, jak poprawnie gotować młode ziemniaki oraz poznaj przepis na niezwykle kluski

danie z cukinii.jpg
Fot. YouTube/Jedzenie Oli