Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rosół z kaczki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.09.2021 02:00

Rosół z kaczki

Rosół z kaczki
canva/Veronika Kovalenko

Rosół jest uwielbianą przez Polaków zupą, która gości na stołach podczas większych uroczystości, świąt, a nawet zwykłej niedzieli. Rosół można przygotować między innymi z kurczaka, indyka, wołowiny, jednak gotowany na kaczce ma bardziej intensywny smak, kolor i aromat.

Kaczka jest najszlachetniejszych mięsem drobiowym. Niezwykle delikatna, aromatyczna, doskonale nadaje się na rosół lub w towarzystwie kluseczek i buraków. Charakteryzuje się również dużo bardziej wyrazistym smakiem niż indyk czy kurczak.

Rosół od lat uważany jest za zupę o prozdrowotnych właściwościach. Mięso oraz bogactwo warzyw i przypraw doskonale wzmacniają i rozgrzewają cały organizm. Rosół to sprawdzony, domowy sposób na walkę z przeziębieniem i grypą.

Składniki na rosół z kaczki

  • porcja rosołowa kaczki: korpus, szyja, skrzydełka, udka

  • 6 marchwi

  • 2 pietruszki

  • por

  • pół selera

  • gałązka lubczyku

  • pęczek pietruszki

  • cebula

  • 5 listków laurowych

  • 10 kulek ziela angielskiego

  • 4 litry wody

  • sól, pieprz

Jak przygotować rosół z kaczki?

Dokładnie umyj i oczyść mięso, następnie obierz cebulę, por, seler, marchewkę i pietruszkę. Cebulę możesz przesmażyć bezpośrednio nad palnikiem, aby się lekko podpiekła i zyskała bardziej intensywny smak.

Do dużego garnka z grubym dnem włóż porcję rosołową kaczki, obrane warzywa, ziele angielskie, liście laurowe. Gałązki pietruszki i lubczyku zwiąż nitką i włóż w całości do garnka, następnie zalej wodą i gotuj. Na tym etapie nie dodawaj soli, ponieważ zamknie pory w mięsie i rosół straci smak. Dokładnie wybierz pianę powstałą po gotowaniu mięsa, maksymalnie zmniejsz palnik i gotuj pod przykryciem 2 godziny.

Dopraw solą, pieprzem i podawaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego.