Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tylko 2 składniki i można zapraszać gości. To najlepsze, co zrobię na grillu w majówkę
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.04.2024 20:29

Tylko 2 składniki i można zapraszać gości. To najlepsze, co zrobię na grillu w majówkę

szparagi grillowane w boczku
Fot. Canva/KitsuneMedia

Na majówkowym grillu jest miejsce na inne rzeczy, poza karkówką i kiełbasą. Nie wierzysz, że z grilla możesz zdjąć danie delikatne, subtelne i eleganckie? Wypróbuj ten przepis. Efekt zachwyci wszystkich gości. No bo też danie, choć proste, nie jest banalne.

Grill nie musi być nudny

Od dłuższego czasu istnieje tradycja, która nakazuje rozpoczęcie sezonu grillowego w majówkę. Nic dziwnego, bo zazwyczaj w tym okresie nadchodzą naprawdę ciepłe dni, a my nie możemy doczekać się spotkań na świeżym powietrzu.

Pomimo jednak, że rozpoczęcie sezonu jest tak wyczekiwane, dania, które pojawią się na stole, mogą nam się znudzić. Bo przecież co roku na grillu ląduje kiełbasa, karkówka czy kaszanka. Można to zmienić, a w dodatku pozytywnie zaskoczyć zaproszonych gości, przygotowując zupełnie inną potrawę z przepisu, który umieściłem w dalszej części artykułu. 

boczek i szparag.jpg
Fot. Canva/KitsuneMedia
Na majówkę zamiast kiełbasy podam takiego kurczaka z grilla. Cały sekret tkwi w marynacie

Eleganckie danie na grilla

Jeżeli chcesz zrobić danie z grilla, które nie jest zbyt tłuste, a przy okazji jest eleganckie i zachwyca smakiem, to postaw na szparagi zawinięte w boczku. Grillowane smakują wybornie. Co ważne, jest to potrawa sezonowa a szparagi są właśnie w szczycie sezonu. Wielu spodoba się także estetyczny i elegancki wygląd tak przygotowanych szparagów. Wypróbuj przepis podczas majówki, a nikt z przyjęcia wokół grilla nie wyjdzie głodny i znużony. 

Przepis na grillowane szparagi

Umyte szparagi dokładnie osusz. Następnie każdy z nich zawiń ścisło w dwa plastry boczku. Grilluj je nad gorącym żarem dbając, by nie podniósł się ogień. Szparagi grilluj z każdej strony do momentu zarumienienia na brązowy kolor. 

Po grillowaniu warzywo zawinięte w boczek ściągnij z rusztu. Całość posyp gruboziarnistą solą. Nie dodawaj innych składników. Sama sól wystarczy. Teraz danie jest gotowe i możesz podać je gościom. Przygotuj się na to, że poproszą o dokładkę. Sprawdź przepis na ciasto z rabarbarem oraz dowiedz się, co warto dodawać do kawy

szpa ragi.jpg
Fot. Canva/Elena_Danileiko