Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ugotowała budyń i w 15 minut zrobiła efektowne ciasto bez pieczenia
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.03.2023 20:19

Ugotowała budyń i w 15 minut zrobiła efektowne ciasto bez pieczenia

ciasto bez pieczenia z budyniem
Screeny z filmu pochodzą z kanału WszamTo na YouTube

Szukasz pomysłu na słodkie co nieco dla całej rodziny? Proponujemy przepyszne ciasto bez pieczenia. Karpatkę zrobisz dosłownie w 15 minut. Wystarczy, że przygotujesz krem budyniowy i połączysz go z groszkiem ptysiowym. Ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki, żeby masa stężała.

Karpatka bez pieczenia z groszkiem ptysiowym oczaruje każdego

Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają Internet. Nic dziwnego, są proste w przygotowaniu i smakują genialnie. Sernik bez pieczenia, czy ciasto czekoladowe to jedne z najbardziej popularnych ciast. Mało kto wie, jak błyskawicznie zrobić karpatkę.

Przepis na szybką karpatkę bez pieczenia zdradziła popularna youtuberka. Na swoim kanale, WszamTo na YouTube, pokazała, jak w 15 minut zrobić ciasto, które pokocha każdy łasuch. Zamiast ciasta parzonego, do karpatki wykorzystała groszek ptysiowy, który smakuje niemal identycznie.

Krem do ciasta bez pieczenia zrobiła natomiast z mleka, budyniu waniliowego, cukru i masła. Cały deser wstawiła na 2 godziny do lodówki i gotowe. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału WszamTo na YouTube.

Kupujecie dzieciom słodycze na Wielkanoc? Na widok tych Bosackiej włos się zjeżył

Obłędne ciasto z kilku składników

Składniki:

  • 150 g groszku ptysiowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 600 ml mleka

Jak zrobić karpatkę - wyśmienite ciasto bez pieczenia?

Pół szklanki mleka wlej do miski i wymieszaj z budyniami w proszku. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Gdy mleko będzie się gotować, dodaj budyń i gotuj, stale mieszając, aż powstanie gęsta, gładka masa. Odstaw ją do całkowitego ostygnięcia.

Dno tortownicy wyłóż połową groszku ptysiowego. Masło miksuj mikserem i stopniowo dodawaj do niego zimny budyń. Masę budyniową wyłóż na warstwę groszku ptysiowego. Następnie wygładź i ułóż kolejną porcję groszku. Ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Przygotuj także ciasto czekoladowe bez pieczenia i ciasto budyniowe, również bez korzystania z piekarnika. Desery zachwycą każdego.