Najlepsze ciasto czekoladowe zrobisz nawet bez piekarnika. Wystarczy sama patelnia
Kto powiedział, że ciasto koniecznie trzeba robić w piekarniku? Zadajemy kłam temu niedzisiejszemu stwierdzeniu. Z pomocą patelni możesz łatwo i szybko przygotować ciasto bez pieczenia. Jest cudownie pyszne i wilgotne.
Rewolucyjne ciasto bez pieczenia prosto z patelni
Aby przygotować ciasto bez pieczenia z patelni wystarczy kilka podstawowych składników. Po prostu podgrzej je i wymieszaj w odpowiedniej kolejności. Smakowite ciasto dekoruje apetyczna kakaowa polewa. Dasz się skusić na kawałek tego deseru?
Dietetyk zbadał skład chleba za 3 zł z Biedronki. Wnioski powalająPrzepis na pomysłowe czekoladowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 6 łyżek masła
- 5 łyżek kakao
- ½ szklanki mleka + ½ szklanki do nasączenia gotowego ciasta
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ⅔ szklanki mąki
Składniki na polewę:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Jak zrobić pomysłowe ciasto bez pieczenia przy pomocy patelni?
Przygotowanie ciasta bez pieczenia zacznij od rozpuszczenia na patelni masła. Dodaj do niego kakao i mieszaj, aż składniki się połączą. Do powstałej masy stopniowo dolewaj mleko, cały czas mieszając. Poczekaj, aż kakao się rozpuści.
Do wymieszanych składników ciasta bez pieczenia dodaj jajka i cukier. Wszystko połącz ze sobą. Na sam koniec dołóż proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Za pomocą łopatki oddziel brzegi ciasta od patelni. Przykryj całość pokrywką i zostaw na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu powierzchnię ciasta bez pieczenia ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką i polej pozostałą ilością mleka.
Na drugiej patelni przygotuj polewę do ciasta bez pieczenia. Wszystkie składniki podgrzej i zamieszaj, aż uzyskasz gładką jednolitą masę. Czekoladowe ciasto wyjmij z patelni i udekoruj polewą. Deser możesz posypać też posiekanymi orzechami. Wystarczą 4 produkty, aby zrobić pyszny słodki deser. Do przygotowania tego kokosowego specjału nie musisz nawet odpalać piekarnika.
Źródło: YouTube @jedzpysznie