Strzelczyk pokazał wszystkim swój patent na bułki. Przy nich te z piekarni mogą się schować
Marzą ci się domowe bułki? Skorzystaj z przepisu Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz robi je w błyskawiczny sposób, a bułki wyróżniają się delikatnością i pulchnością.
Bułki z własnego piekarnika na śniadanie
Jadasz bułki na śniadanie? W takim razie zerknij na przepis Tomasza Strzelczyka. Dzięki niemu zapomnisz o wypiekach ze sklepu. Bułki od Strzelczyka robi się raz- dwa, a kucharz zdradza swój patent na to pyszne pieczywo.
Bułki na drożdżach i z dodatkiem maślanki zjesz z przyjemnością na śniadanie, weźmiesz je chętnie do pracy i spałaszujesz na kolację. Przepis Tomasza Strzelczyka sprawi, że zrobienie apetycznych bułek nie będzie trudne. Recepturę znajdziesz na kanale YouTube ODDASZFARTUCHA. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Najlepsze naleśniki zrobisz bez mąki. To mój ulubiony przepis, wychodzą cudownie mięciutkieJak zrobić bułki z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1 szklanka kefiru i maślanki
- 50 g masła
- 40 g drożdży
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- sezam do posypania
- szczypta soli
Przygotowanie bułek zacznij od rozkruszenia drożdży do miseczki. Dodaj łyżeczkę cukru, wlej kefir lub maślankę, jeśli wolisz. Składniki wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Wsyp 3 łyżki mąki i odstaw na 10 minut, by drożdże ruszyły.
Po tym czasie drożdże dodaj do mąki, wbij jajo, wsyp cukier, szczyptę soli i wlej rozpuszczone masło. Powinno być ono chłodne. Teraz wyrabiaj ciasto, by było jednolite. Zajmie to kilka minut. Ciasto będzie elastyczne i delikatne. Przykryj je ściereczką i odstaw na około godzinę.
Bułki, które kuszą delikatnością
Po upływie tego czasu formuj bułki. Ręce oprósz mąką i ciasto podziel na 10 części. Formuj kulki i wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie bułki przykryj ściereczkę i odstaw na 20 minut. Po tym czasie posmaruj je jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Bułki możesz posypać sezamem. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut. Pieczywo wychodzi rumiane, puszyste i delikatne. Powinny ostygnąć, a potem możesz je kroić. Zjesz je ze smakiem nie tylko na śniadanie. Pisaliśmy o tym, które z porzeczek są najzdrowsze. Radziliśmy, jak przygotować surówkę, która smakuje jak z chińskiej restauracji.