Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa gulaszowa z karkówki. Przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.02.2022 01:00

Zupa gulaszowa z karkówki. Przepis krok po kroku

Zupa gulaszowa z karkówki
canva/rlat

Zupa gulaszowa z karkówki to pomysł na wyśmienitą, gęstą i aromatyczną zupę z mięsem i warzywami. Zupa mocno rozgrzewa, jest więc idealnym daniem w chłodne dni. Poznaj prosty przepis zupę gulaszową z karkówki.

Zupa gulaszowa z karkówki jest bardzo aromatyczną i sycącą zupą, która posmakuje każdemu miłośnikowi staropolskich zup. Gulasz z włoszczyzną, papryką i pomidorami ma doskonały, wyraźny smak. Zupę dopraw papryką mieloną i suszonym majerankiem, wyjdzie idealnie.

Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty. Zupa jest daniem jednogarnkowym, które przygotujesz błyskawicznie. Danie będzie gotowe po około godzinie, kiedy karkówka będzie już na tyle miękka, że zacznie się rozpadać.

Zupę podaj z kromką świeżego pieczywa, chleb i bagietka pasują do zupy idealnie. Zupę gotuję zarówno na większe uroczystości, jak i zwykły obiad w tygodniu lub w weekend, kiedy mam ochotę na treściwe danie.

Masz ochotę na pyszną i prostą zupę polskiej kuchni? Tu poznasz przepis na kartoflankę na żeberkach, jest bardzo aromatyczna i smaczna.

Przepis na zupę gulaszową z karkówki

Składniki:

  • 400 g karkówki

  • duża marchew

  • papryka czerwona

  • 3 ziemniaki

  • puszka pomidorów krojonych

  • kawałek selera

  • korzeń pietruszki

  • duża cebula

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • suszony majeranek

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej

  • sól, pieprz do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić zupę gulaszową z karkówki?

Karkówkę pokrój w małą kostkę i obsmaż na oleju na złoty kolor. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, posiekaj cebulę. Do mięsa przełóż cebulkę, smaż przez chwilę, następnie dodaj resztę warzyw, oprósz majerankiem, wsyp paprykę słodką i ostrą i smaż kolejne kilka minut.

Papryka mielona ostra

Źródło zdjęcia: canva/artem Do garnka wlej wodę, żeby delikatnie przykrywała wszystkie składniki, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę, do miękkości mięsa.

Pod koniec gotowania dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze 5 minut, zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym majerankiem. Zupę gulaszową podaj z kromką świeżego chleba. Smacznego.