Smakosze.pl Porady 2 największe błędy przy przyrządzaniu flaczków. Przez nie wychodzą twarde
Canva / Paolo74s

2 największe błędy przy przyrządzaniu flaczków. Przez nie wychodzą twarde

30 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Flaczki wołowe są potrawą znaną w polskiej kuchni. Często jednak zamiast mięsa rozpływającego się w ustach, otrzymujemy twarde i wyjątkowo nieapetyczne. Jak ugotować flaki, aby zawsze wychodziły wyśmienite? Cały sekret tkwi w długości gotowania oraz w momencie dodania soli do potrawy.

Flaczki mają tyle zwolenników, co przeciwników. Miłośnicy tej zupy oczekują za każdym razem idealnie przyrządzonego dania. Nie popełnij 2 podstawowych błędów przy gotowaniu flaków, a spełnią one najwyższe wymagania. Miękkie i delikatne flaczki cieszyć będą Wasze podniebienia na co dzień i od święta.

Z jakiego mięsa przyrządza się flaczki?

Tradycyjne flaczki przyrządza się z krowiego żołądka . Przed przyrządzeniem oczyszcza się go i kroi w cienkie paseczki . Nieco mniej popularne, ale także spotykane, są flaki wieprzowe . Prawdziwy koneserzy cenią sobie smak flaków z dziczyzny .

Aby flaczki wyszły smakowite, należy odpowiednio je przyprawić . Krowi żołądek jako taki charakteryzuje się mdłym smakiem . Odpowiednio dobrana mieszanka przypraw gwarantuje, że potrawa wyjdzie wyjątkowo aromatyczna .

Wołowe flaczki lubią majeranek . Nieodzowna jest także papryka, imbir, liście laurowe i ziele angielskie . Jak w zasadzie każda inna potrawa, tak też flaczki potrzebują soli i pieprzu . Jeśli o sól chodzi, to kluczowy jest moment jej dodania do tej zupy .

Jakich błędów unikać podczas gotowania flaczków?

Twarde flaczki na pewno nie będą nikomu smakować . Odrobina wiedzy wystarczy jednak, aby uniknąć kulinarnej wpadki . Dzięki temu Twoje flaczki za każdym razem zjednają sobie serca biesiadników .

Flaczki wymagają długiego gotowania . Na ich przyrządzenie należy zarezerwować mniej więcej 2 godziny . Flaczków nie można pod żadnym pozorem pospieszać. Tylko długie gotowanie na wolnym ogniu zapewni im odpowiednią miękkość .

Na koniec omówmy kwestię solenia flaczków . Absolutnie nie należy robić tego na samym początku . Sól zamyka w mięsie pory, przez co pozostanie ono twarde nawet po długim gotowaniu . Flaczki solimy dopiero pod koniec gotowania .

A'la flaczki Tomasza Strzelczyka to pyszne i pomysłowe danie . Aromatyczne flaczki z boczkiem są świetnym dniem na większy głód .

Canva / Darius Dzinnik / 500px
Canva / Darius Dzinnik / 500px

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy