Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet
Pasta z wątróbki jest prostą i szybką do zrobienia potrawą, która oczaruje każdego smakosza. Jest aksamitna, a smaku dodają jej podsmażona cebulka oraz imbir i rozmaryn. Posmaruj nią pieczywo, a przyznasz, że tak dobrego smarowidła jeszcze nie jadłeś.
Pasta z wątróbki drobiowej smakuje lepiej niż niejeden pasztet. Jest delikatna i doskonale doprawiona. Pasztety często są niestety przesuszone. Pastę zaś charakteryzuje przyjemna wilgotność oraz delikatność i smarowność.
Pastę kanapkową z wątróbki drobiowej wykorzystamy nie tylko do pieczywa. Pasta rewelacyjnie łączy się z pieczonymi warzywami, np. cukinią, dynią, papryką, pomidorami, a także z ogórkami kiszonymi. Pastę przygotujemy z kilku prostych składników, jest szybkim, lecz bardzo smacznym daniem.
Pastę kanapkową przełóżmy do umytego i wyparzonego słoika ze szczelną zakrętką. Pasta może być przechowywana w lodówce przez kilka dni od przygotowania. Do podsmażenia cebuli i mięsa koniecznie wybierzmy masło klarowane, które nada paście przyjemnego aromatu.
Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet
Składniki:
-
200 g wątróbek drobiowych
-
1/2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu
-
1 cebula
-
1 łyżka masła klarowanego
-
sól, pieprz
-
imbir mielony
-
suszony rozmaryn
Jak zrobić aromatyczną pastę kanapkową z wątróbki drobiowej?
Wątróbki umyj, osącz i dokładnie oczyść. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj wątróbki i obsmaż je z każdej strony. Następnie wlej wywar i duś całość pod przykryciem na małym ogniu.
Wątróbkę zblenduj razem z cebulą, dolewając odrobinę bulionu, żeby pasta nie była sucha. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, imbirem i rozmarynem. Smacznego.
Przygotuj również wyśmienitą pastę kanapkową z pieczonej dyni. Jeśli masz ochotę na pyszne danie - tu poznasz przepis na wątróbkę drobiową z gruszką. Jest soczysta i pełna aromatu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis Ewy Wachowicz na sernik baskijski. Sekret tkwi w 1 aksamitnym dodatku
-
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko soczyste
-
Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj
Źródło: fajnegotowanie