Smakosze.pl Przepisy Anna Lewandowska robi domowe mleko za grosze. Jest zdrowsze i dużo pyszniejsze niż ze sklepu
PAU BARRENA/AFP/East News, canva/Baks

Anna Lewandowska robi domowe mleko za grosze. Jest zdrowsze i dużo pyszniejsze niż ze sklepu

23 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Domowe mleko owsiane według przepisu Anny Lewandowskiej przygotujesz z płatków owsianych, wody i substancji słodzącej. Mleko będzie gotowe dosłownie w 40 minut. Domowe mleko roślinne jest o wiele smaczniejsze i tańsze od kupnego produktu.

Mleko owsiane jest świetną alternatywą dla mleka krowiego. Jest pożywne, zdrowe, ma mało kalorii. Pół szklanki mleka owsianego dostarcza około 50 kcal. Mleko z płatków owsianych jest polecane osobom uczulonym na laktozę i cierpiącym na skazę białkową. Laktoza i białko zwierzęce w dużych ilościach znajdują się w krowim mleku.

Gotowe mleko roślinne jest niestety dużo droższe od zwykłego mleka. 1 l mleka owsianego kosztuje około 10 zł, w zależności od firmy i sklepu. Mało kto wie, że mleko owsiane możemy zrobić samodzielnie w domu. Wtedy będzie kosztować grosze. Anna Lewandowska zdradziła najlepszy przepis.

Domowe mleko zrobimy z kilku łyżek płatków owsianych, wody i substancji słodzącej. Lewandowska mleko owsiane słodzi suszonymi daktylami lub naturalnym słodzikiem, np. stewią. Do mleka możemy dodać również miód. W ten sposób wzbogacimy je o cenne składniki.

Mleko owsiane według przepisu Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich

  • 3 suszone daktyle, miód lub słodzik

  • szczypta soli

  • 700 ml przegotowanej, letniej wody

Domowe mleko owsiane za grosze. Przepis krok po kroku

Płatki owsiane zalej letnią, przegotowaną wodą i odstaw na 30 minut. Następnie dodaj szczyptę soli, miód, słodzik lub daktyle. Całość przelej do blendera kielichowego i blenduj około 4-5 minut.

Gotowe mleko owsiane przelej do butelki i wstaw do lodówki. Wypij w ciągu maksymalnie 4 dni. Tyle mleko może stać w chłodnym miejscu.

Lewandowska pokazała również, jak robi lekki sernik bez grama cukru . Deser rozpływa się w ustach. Pomysł na pyszną przystawkę lub lunch? Tatar wołowy według przepisu Anny Lewandowskiej nie ma sobie równych.

mleko owsiane
canva/Karisssa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy