Smakosze.pl

Canva / nataliaspb ; CHRISTOF STACHE / AFP / East News

Rewolucyjny sernik Anny Lewandowskiej bez grama cukru i twarogu. Jedz bez wyrzutów sumienia

21 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Anna Lewandowska bez pudła potrafi znaleźć balans między doskonałym smakiem a zdrowym sposobem odżywiania. Tym razem podzieliła się przepisem na sernik na bazie kaszy jaglanej. Niezdrowy biały cukier zastąpiła w nim cukrem kokosowym. Takie ciasto można jeść bez obaw o swoją figurę.

Jaglany sernik Anny Lewandowskiej to sernik na zimno. Oznacza to, że nie wymaga pieczenia, a jedynie odpowiedniego czasu na chłodzenie w lodówce. Swój deser Anna Lewandowska orzeźwiła dodatkiem soku z cytryny. Na sama myśl o tym serniku chce się go spróbować.

Przepis na jaglany sernik Anny Lewandowskiej

Składniki na spód:
  • 100-120 g wiórków kokosowych

  • 30 g oleju kokosowego

  • 6 daktyli

Składniki na ciasto:
  • 200 g kaszy jaglanej

  • 60 g oleju kokosowego

  • 100 ml gęstej części mleczka kokosowego

  • 80-100 g cukru kokosowego

  • 1 cytryna

  • 3 łyżki masła orzechowego

  • 1 łyżka musu kokosowego (opcjonalnie)

Jak zrobić pyszny i zdrowy sernik jaglany?

Składniki na spód sernika włóż do blendera. Zmiksuj całość na gładką masę. Następnie uzyskaną masą wyłóż tortownicę i wstaw do schłodzenia do lodówki na 1-2 godziny.

W międzyczasie ugotuj kaszę jaglaną do sernika. Po ugotowaniu odstaw go do zupełnego ostygnięcia. Po upływie wymaganego czasu dodaj do kaszy resztę składników na ciasto oraz sok wyciśnięty z cytryny. Całość wymieszaj do uzyskania gęstej masy o konsystencji budyniu.

Gotowe ciasto na sernik przełóż na schłodzony spód. Całość wstaw do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyjmij sernik z lodówki i przed podaniem posmaruj jego wierzch masłem orzechowym. Wypróbuj sposób Lewandowskiej na niebanalne ciasto z jabłkami . Klasyczny prosty sernik Agaty Rubik wychodzi za każdym razem .

Canva / letty17
Canva / letty17

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >