Smakosze.pl
Tomasz Strzelczyk, jabłecznik

Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Bez blachy, wyrabiania ciasta i tarcia jabłek. Strzelczyk zrewolucjonizował jabłecznik raz na zawsze

23 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Jabłecznik z pewnością skusi niejednego łasucha. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak wykonać go bez tarcia jabłek i wyrabiania kruchego ciasta. Przepis zachwyca prostotą, a wypiek jest aromatyczny, nad wyraz smaczny i apetyczny. Koniecznie musicie go spróbować.

Jabłecznik tym różni się od szarlotki, że zawsze dodaje się do niego jabłka. Nie mają one raczej postaci musu, ale mniejszych i większych kawałków owoców. W szarlotce używa się ciasta kruchego, jabłecznik zaś może bazować na cieście ucieranym, francuskim, czy drożdżowym.

kotlety mielone

Babcia Lucyna wzbogaca kotlety mielone 4 prostymi składnikami. Efekt dosłownie powala

CZYTAJ DALEJ

Przepis na prosty jabłecznik Tomasza Strzelczyka

Składniki na część jabłkową:

  • 2-3 łyżki cukru na karmel,

  • 6 jabłek,

  • mały słoiczek powideł śliwkowych,

  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów.

Składniki na ciasto:

  • 140 g mąki,

  • 7 jajek.

  • 100 g cukru,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 5 łyżek oleju,

  • pasta waniliowa lub cukier wanilinowy,

  • szczypta soli,

  • 3 łyżki drobno posiekanych orzechów.

Jak upiec znakomity jabłecznik w garnku? Tomasz Strzelczyk pokazał znakomity przepis

Najpierw przygotuj karmel. W tym celu rozsyp 2-3 łyżki cukru po dnie sporego garnka. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, aż cukier się rozpuści.

Jabłka obierz, wydrąż z nich środki. Gdy cukier w garnku rozpuści się, wykonaj garnkiem koliste ruchy, tak, by powstał na garnku 3-4 cm karmelowy rant. Całość przestudź.

Jabłka ułóż w garnku, tak by można było napełnić potem wydrążenia. W każdy otwór włóż trochę powideł wymieszanych z posiekanymi orzechami.

Na ciasto jajka zmiksuj z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksuj ją na niedużych obrotach, dodając stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, trochę pasty waniliowej lub cukru wanilinowego oraz posiekane orzechy i olej.

Ciastem zalej znajdujące się w garnku jabłka. Garnek z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz ciasto ok. 45 minut, do suchego patyczka. Garnek wyjmij z piekarnika i lekko całość przestudź.

Potem okrój ciasto nożem po obwodzie garnka, przykryj garnek paterą lub talerzem i całość energicznie obróć. Poczekaj, aż ciasto "zjedzie" na talerz. Wierzch ciasta posmaruj resztą powideł, posyp posiekanymi orzechami.

Jabłecznik Tomasza Strzelczyka jest pyszny

canva/kivoart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Kalafior w chrupiącej panierce. Idealny na przekąskę i do obiadu

  • Dlaczego warto dodać do kawy olej kokosowy? Korzyści są niebagatelne

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA 

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >