Aromatyczna i soczysta karkówka po karkonosku. Łatwy patent na niezapomniany obiad
Karkówka po karkonosku to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Sos z dodatkiem śliwek i suszonych grzybów smakuje rewelacyjnie, a sama karkówka jest idealnie miękka, aromatyczna i soczysta.
Sekretem fenomenalnego smaku jest sos przygotowywany z cebuli, czosnku, suszonych śliwek i suszonych grzybów. Cały sos doprawiony solą, pieprzem i przesmażony z liściem laurowym i zielem angielski nabiera genialnego smaku. Sos będzie naturalnie gęsty, nie dodawaj do niego mąki.
Karkówkę po karkonosku dzień wcześniej zamarynuj w oliwie, soku z cytryny, soli, pieprzu i słodkiej papryce mielonej. Dodatek soku z cytryny rozpulchni twarde włókna karkówki, dzięki czemu będzie soczysta i miękka.
Dzień przed przygotowaniem obiadu namocz również śliwki i grzyby, wtedy będą miękkie, łatwo je pokroisz i będą bardzo aromatyczne. Karkówka po karkonosku duszona w prostych, ale wyjątkowo smacznych dodatkach dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis na aromatyczną i soczystą karkówkę po karkonosku
Składniki na 5 porcji:
-
5 plastrów karkówki wieprzowej
-
5 suszonych śliwek
-
4 suszone grzyby
-
2 duże cebule
-
2 duże ząbki czosnku
-
szczypta majeranku
-
liść laurowy
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
olej do smażenia
-
sól, pieprz
Składniki na marynatę:
-
4- 5 łyżek oliwy z oliwek
-
łyżeczka soku z cytryny
-
papryka mielona słodka
-
sól, pieprz
Jak zrobić karkówkę po karkonosku? Danie smakuje wyśmienicie, sekretem są suszone śliwki i suszone grzyby
Na początku przygotuj marynatę: oliwę połącz z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką mieloną i natrzyj każdy kawałek mięsa, wstaw do lodówki na całą noc. Suszone grzyby i śliwki namocz w zimnej wodzie.
Następnego dnia na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek z zielem angielskim i liściem laurowym, dodaj pokrojone śliwki i grzyby i smaż jeszcze chwilę.
Na patelnię włóż plastry karkówki, wlej około 400 ml zimnej wody i duś pod przykryciem do miękkości. Gdy karkówka będzie już miękka, wyjmij z patelni ziele angielskie i liść laurowy, a cały sos zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Karkówkę po karkonowsku w aromatycznym sosie podaj z ugotowanymi ziemniakami i surówką, np. z burakami , surówką z pekińskiej kapusty lub kiszonym ogórkiem, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić kapustę do kotletów schabowych? Sekret smaku tkwi w zasmażce
-
Pomorska wersja gołąbków zachwyca smakiem. Kluczowy jest miks 2 składników
-
Letnia, sezonowa wersja kotletów mielonych. Orzeźwiający dodatek podkręci ich smak
Źródło: ulubioneprzepisy