Letnia, sezonowa wersja kotletów mielonych. Orzeźwiający dodatek podkręci ich smak
Oto letnia, sezonowa wersja kotletów mielonych. Orzeźwiający, lekki dodatek w postaci startej cukinii doskonale podkręci ich smak. Kotlety staną się bardziej soczyste, mniej kaloryczne i zdrowsze. Warto pokusić się o taką odmianę, szczególnie przygotowując obiad na upalny dzień.
Kotlety mielone doskonale smakują o każdej porze roku. Jednak latem, w czasie upałów mamy ochotę na nieco lżejszą ich wersję. Można więc zrobić mielone z mięsa drobiowego albo wzbogacić warzywem lub zieleniną. My proponujemy połączyć mielone mięso ze startą cukinią. Doskonale zastąpi ona namoczoną i odciśniętą bułkę, dając kotletom niezwykłą soczystość.
Przepis na kotlety mielone z cukinią
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
50 dag mielonego mięsa
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 szklanka tartej bułki
majeranek
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie letnich kotletów mielonych
Cukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na średniej wielkości oczkach. Oprósz ją solą, wymieszaj, odstaw na 15 minut.
Cukinię dokładnie odciśnij i dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce wprost do mięsa lub drobno ją posiekaj.
Do mielonego mięsa dodaj też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jajko i 2-3 łyżki tartej bułki. Masę wyrób, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Z przygotowanej masy formuj w dłoniach nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce i smaż na patelni z olejem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z kiszonym ogórkiem oraz na mielone bez bułki, mleka i jajek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Źródło: przepisyjoli