Smakosze.pl Przepisy Babcia Basia pokazała jak robi karpatkę. Ta porada jest najważniejsza
Screen filmu pochodzi z kanału Babcia Basia gotuje Youtube

Babcia Basia pokazała jak robi karpatkę. Ta porada jest najważniejsza

4 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sekretem doskonałej karpatki jest dobrze wyrobione i sparzone ciasto. Masa pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna się odkształcać, tworząc charakterystyczne fałdy przypominające pasmo górskie. Babcia Basia zdradziła przepis na najlepszą karpatkę z kremem.

Babcia Basia wyjaśnia, jak zrobić idealne ciasto na karpatkę

Babcia Basia zdradziła przepis na wyśmienitą karpatkę. Przepis znajdziemy na kanale Babcia Basia gotuje na YouTube. To tam poznamy wiele ciekawych receptur na domowe wypieki i pyszne dania główne. Niedawno babcia zrobiła przepyszne ciasto parzone z kremem.

Karpatka jest prostym ciastem, które wymaga jednak naszej uwagi. Babcia tłumaczyła, aby masę na ciasto gotować na małym ogniu, stale mieszając. W ten sposób ciasto się nie przypali, a karpatka pięknie wyrośnie w piekarniku, tworząc charakterystyczne fałdy.

Karpatka musi mieć jeszcze sporo kremu. W przepisie babci nie znajdziemy cukru. Ciasto jest delikatne i maślane. Babcia Basia do utartego z masłem budyniu poleca dodać odrobinę ulubionego aromatu Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Babcia Basia gotuje na YouTube.

Surówka colesław lepsza niż z restauracji. 1 dodatek jest kluczowy

Przepis babci Basi na karpatkę z kremem

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • szklanka wody
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Składniki na krem:

  • kostka masła
  • 500 ml mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • aromat, np. waniliowy

Jak zrobić karpatkę? Ciasto zachwyci każdego łasucha

W garnku zagotuj wodę z masłem. Gdy masło się rozpuści, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aby ciasto się nie przypaliło. Gdy się zagotuje, zdejmij z palnika, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia.

Po ostygnięciu wbijaj po 1 jajku i mieszaj, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika, piecz około 20 minut.

Przygotuj krem: z 500 ml mleka odlej pół szklanki, resztę zagotuj. Do odłożonego mleka wsyp mąkę ziemniaczaną i pszenną i dokładnie wymieszaj. Gdy mleko się zagotuje, dodaj miksturę z mleka i mąki i gotuj, aż powstanie gęsty budyń.

Budyń odstaw, żeby całkowicie ostygł, następnie dodawaj po 1 łyżce miękkiego masła i ucieraj, aż powstanie krem. Krem wyłóż na upieczony blat ciasta i przykryj drugim. Karpatkę wstaw do lodówki na 2 godziny.

Upiecz także wyśmienity sernik z ziemniakami według przepisu Rączki. Pyszne ciasto zrobisz nawet bez pieczenia- tu poznasz przepis na budyniowy deser z owocami.

karpatka.jpg
Screen filmu pochodzi z kanału Babcia Basia gotuje Youtube
Tego o kawie nie wiedziałeś. Dietetyk podał 5 szokujących faktów
Oprócz cebuli dodaj do mleka 2 składniki. Schabowe nigdy nie były tak pyszne
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy