Smakosze.pl Przepisy Babcia Marysia od lat dodaje do ogórków kiszonych 1 wyrazisty składnik. Nigdy takich nie jadłeś
Pixabay/Kasjan Farbisz

Babcia Marysia od lat dodaje do ogórków kiszonych 1 wyrazisty składnik. Nigdy takich nie jadłeś

25 sierpnia 2022

Próbowaliście kiedyś zrobić ogórki kiszone z chili? Wyrazisty i przyjemnie chrupiący wariant klasycznego specjału jest wyśmienity. Zaproponowany przez babcię Marysię prosty przepis pomoże wam bez trudu przygotować je w domu. Spróbujecie koniecznie — ostre ogórki są o niebo lepsze od klasycznych kiszeniaków.

Wielu smakoszy z chęcią sięgnie po dobre ogórki kiszone. Przygotowując je z dodatkiem pełnej charakteru papryczki, uzyskacie znakomite efekty. Przetwory zachwycą zwłaszcza amatorów nieco ostrzejszych dań. Skusicie się?

Przepis na doskonałe ogórki kiszone z chili

Do przygotowania przetworów potrzebować będziecie 6 słoików o pojemności około litra.

Składniki:

  • 3 kg małych ogórków gruntowych

  • 1 korzeń chrzanu

  • 2 główki czosnku

  • 3-4 papryczki chili

  • 6 gałązek kopru z baldachami

  • 6 niewielkich liści chrzanu

  • 6 liści laurowych

  • 12 ziaren ziela angielskiego

  • 18 ziaren czarnego pieprzu

  • 3 litry wody

  • 3 łyżki soli kamiennej

Jak zrobić ogórki kiszone z chili? Prosty patent babci Marysi zachwyci każdego

Do każdego z wyparzonych słoików wkładamy kawałek obranego chrzanu i liść chrzanu. Umieszczamy w nich umyte ogórki, po czym wrzucamy jeszcze po 2 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, liść laurowy i gałązkę kopru.

Dodajemy też po 2-3 obrane ząbki czosnku oraz kilka kawałków umytej i pozbawionej pestek papryczki chili. Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy ja wraz z solą. Gdy przyprawa się rozpuści, zdejmujemy zalewę z ognia i przelewamy ja do słoików.

Naczynia zakręcamy i obracamy je do góry dnem. Gdy ostygną, przenosimy w chłodne miejsce np. do spiżarki. Po kilku tygodniach ogórki kiszone z chili będą gotowe do spożycia.

Inne pomysły na wykorzystanie ogórków gruntowych znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak wykonać z nich pyszne tzatziki . Ten natomiast zawiera przepis na pyszne ogórki po cygańsku .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy