Jak wykorzystać przerośnięte ogórki? Zapomnij o kiszeniu, jest lepszy patent
Wasze ogórki wyrosły duże i nie nadają się do kiszenia? Zróbcie z nich smaczny warzywny sos tzatziki. Aromatyczny i lekko ostry przysmak jest doskonałym dodatkiem do obiadu czy przekąsek. Z pewnością zachwyci nie tylko amatorów mięsnych rarytasów. Musicie spróbować.
Spore ogórki po ukiszeniu w całości bardzo często stają się miękkie i mają dziury w środku. Taki produkt nie należy do najsmaczniejszych i zdecydowanie lepiej jest wykorzystać większe warzywa do przygotowania świeżej surówki czy innego chrupiącego dodatku. Smakowite, wywodzące się z kuchni greckiej tzatziki będą idealne.
Przepis na znakomity sos tzatziki
Składniki:
3-4 duże ogórki gruntowe
3 ząbki czosnku
400 g jogurtu greckiego lub gęstego sojowego
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
posiekany koperek wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przyrządzić klasyczne tzatziki? Duże ogórki się już nigdy nie zmarnują
Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Jeśli nie są zbyt jędrne, możne je wcześniej zanurzyć w zimnej wodzie na 1-2 godziny. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach.
Umieszczamy je w większej misce. Solimy. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, by puściły sok. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy go odrobina soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Odsączone z płynu ogórkowe wiórki łączymy z tak przygotowanym nabiałem. Dodajemy posiekany koperek oraz oliwę. Mieszamy i podajemy. Tzatziki doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych, frytek oraz falafeli i innych kotletów z warzyw.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakołyki z ogórkami. Ten artykuł zawiera instrukcje, z którymi z łatwością przyrządzicie kremową mizerię. W tym natomiast zdradzamy jak zrobić je po cygańsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Nowa wersja klasyki
Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste