Babcia pokazała mi jak zrobić syrop z mięty. Nie spotkałam takiego w żadnym sklepie
Syrop z mięty idealnie pasuje do napojów. Prosty przepis na ten nietuzinkowy, niedostępny w większości sklepów dodatek zdradziła mi moja babcia. W lecie zawsze zbierała aromatyczne listki, by w chłodniejsze dni cieszyć się pyszną, pełną smaku herbatą. Spróbujcie i wy — niewielki wysiłek się opłaci.
Przepis na prosty syrop z mięty
Domowy słodki dodatek nie wymaga wielu przygotowań. Wystarczy zebrane gałązki mięty wrzucić do wody z dodatkiem soku i skórki z cytryny oraz cukru. Resztę załatwi już czas. Gotowy wyrób można przechować w spiżarce, więc z powodzeniem zaczeka na jesień.
Składniki:
- 40 gałązek mięty
- 250 g cukru
- 2 cytryny
- 1 litr zimnej wody
Jak zrobić syrop z mięty? Przepis babci jest niezawodny
Zaczynam od umycia mięty pod bieżącą wodą i delikatnego osuszenia listków. Wodę wlewam do większego garnka. Wsypuję też cukier. Cytrynę dokładnie szoruję, ścieram skórkę z połowy jednej sztuki i wyciskam cały dostępny w owocach sok.
Dodaję wszystko do garnka ze słodkim płynem, po czym zagotowuję. Wyłączam palnik kuchenki i wkładam aromatyczne gałązki, tak, aby wszystkie znalazły się pod powierzchnią płynu.
Garnek przykrywam i pozostawiam go na kuchence na 24 godziny. Kolejnego dnia syrop z mięty przelewam przez sito, by usunąć zioło. Ponownie zagotowuję i jeszcze gorący rozlewam do czystych słoików lub butelek.
Jak wykorzystać syrop z mięty?
Orzeźwiający syrop o przyjemnym zapachu jest świetnym dodatkiem do herbaty lub kawy. Z jego udziałem z powodzeniem zrobicie też pyszną lemoniadę. Wystarczy dodać go do wody wraz z kostkami lodu.
Ponieważ domowy syrop z mięty jest dość rzadki, sprawdzi się również jako nasączenie do biszkoptu . Można go także wykorzystać jako urozmaicenie deserów np. naleśników czy placków na słodko.