Smakosze.pl Przepisy Babcia pokazała mi jak zrobić syrop z mięty. Nie spotkałam takiego w żadnym sklepie
Screen z YouTube/ Swojskie jedzonko

Babcia pokazała mi jak zrobić syrop z mięty. Nie spotkałam takiego w żadnym sklepie

27 lipca 2023

Syrop z mięty idealnie pasuje do napojów. Prosty przepis na ten nietuzinkowy, niedostępny w większości sklepów dodatek zdradziła mi moja babcia. W lecie zawsze zbierała aromatyczne listki, by w chłodniejsze dni cieszyć się pyszną, pełną smaku herbatą. Spróbujcie i wy — niewielki wysiłek się opłaci.

Przepis na prosty syrop z mięty

Domowy słodki dodatek nie wymaga wielu przygotowań. Wystarczy zebrane gałązki mięty wrzucić do wody z dodatkiem soku i skórki z cytryny oraz cukru. Resztę załatwi już czas. Gotowy wyrób można przechować w spiżarce, więc z powodzeniem zaczeka na jesień.

Składniki:

  • 40 gałązek mięty
  • 250 g cukru
  • 2 cytryny
  • 1 litr zimnej wody
Okrasa złamał przepis na placki z cukinii. Dorzucił składnik, który kocha każda babcia

Jak zrobić syrop z mięty? Przepis babci jest niezawodny

Zaczynam od umycia mięty pod bieżącą wodą i delikatnego osuszenia listków. Wodę wlewam do większego garnka. Wsypuję też cukier. Cytrynę dokładnie szoruję, ścieram skórkę z połowy jednej sztuki i wyciskam cały dostępny w owocach sok.

Dodaję wszystko do garnka ze słodkim płynem, po czym zagotowuję. Wyłączam palnik kuchenki i wkładam aromatyczne gałązki, tak, aby wszystkie znalazły się pod powierzchnią płynu.

Garnek przykrywam i pozostawiam go na kuchence na 24 godziny. Kolejnego dnia syrop z mięty przelewam przez sito, by usunąć zioło. Ponownie zagotowuję i jeszcze gorący rozlewam do czystych słoików lub butelek.

Jak wykorzystać syrop z mięty?

Orzeźwiający syrop o przyjemnym zapachu jest świetnym dodatkiem do herbaty lub kawy. Z jego udziałem z powodzeniem zrobicie też pyszną lemoniadę. Wystarczy dodać go do wody wraz z kostkami lodu.

Ponieważ domowy syrop z mięty jest dość rzadki, sprawdzi się również jako nasączenie do biszkoptu . Można go także wykorzystać jako urozmaicenie deserów np. naleśników czy placków na słodko.

Syrop z mięty idealny do deserów.png
canva/zia_shusha
Zapomnij o cebuli. Pierogi ruskie z tym dodatkiem będą wprost idealne na upał
Bosacka przestrzega przed pewnymi jagodziankami. Podpowiada też, jak wybrać najsmaczniejsze
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy