Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa złamał przepis na placki z cukinii. Dorzucił składnik, który kocha każda babcia

Okrasa złamał przepis na placki z cukinii. Dorzucił składnik, który kocha każda babcia

Placki z cukinii Karola Okrasy
canva/Elena_Danileiko; YT/KuchniaLidla.pl

Placki z cukinii mogą być jeszcze bardziej pożywne. Zaproponowana przez Karola Okrasę wersja z dodatkiem kaszy gryczanej spodobałaby się niejednej babci. Potrawa nie wymaga wielu przygotowań, a zachwyca od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.
 

Przepis na placki z cukinii Karola Okrasy

Jeśli nie wiecie co z robić z cukinii, sięgnięcie po recepturę, która jest urozmaiceniem dobrze znanego wielu smakoszom rarytasu to dobry pomysł. Danie będzie pasowało na obiad, podwieczorek lub kolację. Bliscy zjedzą ze smakiem.

Składniki:

  • 1 większa cukinia
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suchej kaszy gryczanej
  • 85 g mąki pszennej
  • 150 g śmietana 18%
  • 2 duże jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • sól i pieprz w ilości o smaku
  • natka pietruszki wedle uznania
  • olej rzepakowy do smażenia
Podeszła do kasy samoobsługowej w Biedronce. Tych zakupów nie zapomni do końca życia

Jak zrobić smaczne placki z cukinii? Karol Okrasa ujawnił przepis

Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej do miękkości. Przekładamy ją do miski. Cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki siekamy. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Uzyskane wiórki przenosimy na sito i oprószamy odrobiną soli. Odstawiamy na kwadrans, by zaczęły puszczać sok.

W misce z kaszą umieszczamy cebulę, czosnek, natkę pietruszki, odciśniętą z nadmiaru płynu cukinię oraz jajka. Dodajemy śmietanę, utarty w moździerzu kminek oraz proszek do pieczenia i mąkę pszenną.

Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym na dobrze rozgrzanym oleju smażymy rumiane placki z cukinii. Każdy z nich formujemy przy pomocy łyżki i odsączamy na ręczniku papierowym po przygotowaniu.

Wskazówka: zamiast kminku możecie dodać tymianek. Warto też skusić się na przygotowanie wersji wegańskiej dania ze śmietaną kokosową i kleikiem z siemienia lnianego (1 łyżka mielonych ziaren wymieszana z 3 łyżkami wrzątku stanowić będą 1 roślinne jajo).

Jak podać placki z cukinii?

Danie znakomicie smakuje zaserwowane z dodatkową porcją kwaśnej śmietany bądź gęstym jogurtem naturalnym. Można też polać je sosem grzybowym, lecz będzie to już znacznie mniej lekka opcja.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite placki. Spróbujcie koniecznie racuchów z dodatkiem rabarbaru — ich smak zachwyci nawet wybrednych. Być może skusi was też niezawodny sposób na placki z płatkami owsianymi i bananem — są idealne na śniadanie.

Placki z cukinii będą pożywne.png
canva/Tanya_F

Źródło: kuchnialidla