Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa zdradził sekret idealnych kotletów schabowych. Smaży je na konkretnym produkcie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.01.2023 21:05

Okrasa zdradził sekret idealnych kotletów schabowych. Smaży je na konkretnym produkcie

kotlety schabowe
Canva / Patryk_Kosmider ; Instargram / @karol.okrasa

Karol Okrasa podzielił się sekretem swoich wyśmienitych kotletów schabowych. Dzięki jego wskazówkom krok po kroku przygotujesz ten specjał bez najmniejszych problemów. Soczyste mięso w chrupiącej panierce zachwyci wszystkich domowników. Koniecznie wypróbuj sposób popularnego kucharza.

Karol Okrasa swoje kotlety schabowe smaży wyłącznie na smalcu. Nie mniej ważne, niż wybór odpowiedniego tłuszczu, jest właściwe przygotowanie i panierowanie mięsa. Zastosuj wskazówki Karola Okrasy i przekonaj się, jak pyszny może być klasyczny schabowy. Po prostu palce lizać.

Przepis na idealne kotlety schabowe według Karola Okrasy

Składniki:

  • 0,5 kg schabu wieprzowego w plastrach

  • ok. 100 g smalcu

  • 200 g bułki tartej

  • 3 łyżki stołowe mąki krupczatki

  • 2 jajka

  • sól i pieprz do smaku

Soczyste i chrupiące kotlety schabowe krok po kroku

Plastry mięsa na kotlety schabowe owiń folią do żywności. Następnie każdy z nich połóż na desce i rozbij za pomocą tłuczka. Rozbite kotlety powinny mieć grubość maksymalnie ok. 1 cm. Dzięki temu szybko się usmażą i będą soczyste.

Kotlety schabowe dopraw z obu stron za pomocą soli i pieprzu. Plastry układaj na talerzu jeden na drugim. Odstaw je na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby dobrze przeniknęły smakiem przypraw.

Mięso na kotlety schabowe obtocz z obu stron w mące. Następnie zamocz każdy kotlet w rozkłóconych jajkach i obtocz w bułce tartej. Na koniec jeszcze raz opanieruj schab w jajku i bułce. Dzięki temu panierka nie będzie odpadać od mięsa.

Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety schabowe smaż na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Nie powinno to zająć dłużej, niż 3-4 minuty na stronę. Danie najlepiej smakuje podane od razu po przyrządzeniu. Kotlety mielone Karola Okrasy to absolutny hit kulinarny. Schabowe od Magdy Gessler imponują zarówno wyglądem, jak i smakiem.

Canva / Anetlanda
Canva / Anetlanda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pysznosci