Okrasa zdradził sekret idealnych kotletów schabowych. Smaży je na konkretnym produkcie
Karol Okrasa podzielił się sekretem swoich wyśmienitych kotletów schabowych. Dzięki jego wskazówkom krok po kroku przygotujesz ten specjał bez najmniejszych problemów. Soczyste mięso w chrupiącej panierce zachwyci wszystkich domowników. Koniecznie wypróbuj sposób popularnego kucharza.
Karol Okrasa swoje kotlety schabowe smaży wyłącznie na smalcu. Nie mniej ważne, niż wybór odpowiedniego tłuszczu, jest właściwe przygotowanie i panierowanie mięsa. Zastosuj wskazówki Karola Okrasy i przekonaj się, jak pyszny może być klasyczny schabowy. Po prostu palce lizać.
Przepis na idealne kotlety schabowe według Karola Okrasy
Składniki:
0,5 kg schabu wieprzowego w plastrach
ok. 100 g smalcu
200 g bułki tartej
3 łyżki stołowe mąki krupczatki
2 jajka
sól i pieprz do smaku
Soczyste i chrupiące kotlety schabowe krok po kroku
Plastry mięsa na kotlety schabowe owiń folią do żywności. Następnie każdy z nich połóż na desce i rozbij za pomocą tłuczka. Rozbite kotlety powinny mieć grubość maksymalnie ok. 1 cm. Dzięki temu szybko się usmażą i będą soczyste.
Kotlety schabowe dopraw z obu stron za pomocą soli i pieprzu. Plastry układaj na talerzu jeden na drugim. Odstaw je na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby dobrze przeniknęły smakiem przypraw.
Mięso na kotlety schabowe obtocz z obu stron w mące. Następnie zamocz każdy kotlet w rozkłóconych jajkach i obtocz w bułce tartej. Na koniec jeszcze raz opanieruj schab w jajku i bułce. Dzięki temu panierka nie będzie odpadać od mięsa.
Na patelni rozgrzej smalec. Kotlety schabowe smaż na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Nie powinno to zająć dłużej, niż 3-4 minuty na stronę. Danie najlepiej smakuje podane od razu po przyrządzeniu. Kotlety mielone Karola Okrasy to absolutny hit kulinarny. Schabowe od Magdy Gessler imponują zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wachowicz nie podaje rosołu królewskiego z makaronem. Wybiera składnik, który budzi skrajne
Robiąc sok z buraka, dorzuć do niego jeszcze 1 owoc. Korzyści będą piorunujące
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: pysznosci