Babcia zawsze latem robiła tę zupę. Jej smak bije na głowę pomidorową i ogórkową. Mogłabym ją jeść codziennie
Moja babcia w lato przygotowywała specjalną zupę. Była tak pyszna, że nikt nie chciał jeść żadnej innej. Aż trudno uwierzyć, że do jej przyrządzenia potrzeba było ledwie kilku produktów. Podstawę stanowił uwielbiany sezonowy składnik.
Przepis na zupę mojej babci do dziś robi furorę
Przepis na zupę mojej babci na szczęście zachował się w rodzinie. Teraz sama przygotowuję ją w sowim domu. Świeże warzywa, aromatyczny bulion i solidny pęczek świeżego kopru to wszystko, czego jej potrzeba. Gwarantuję, że tak dobrej koperkowej jeszcze nie jedliście.
Zupa koperkowa jest banalnie prosta do przygotowania. Do tego roztacza w całym domu cudowny zapach. Zróbcie ją, a cała rodzina będzie zachwycona. Ten smak docenią zarówno dzieci, jak i dorośli.
Przepis na babciną zupę koperkową
Składniki:
- 4 szklanki domowego bulionu
- 3 średnie ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 duży pęczek koperku
- 2 łyżki masła klarowanego
- śmietanka 30%
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Jak ugotować pyszną letnią zupę koperkową?
Przygotuj warzywa na zupę koperkową . Umyj je i obierz. W dużym garnku rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, cebulę oraz posiekany szczypiorek . Składniki podsmażaj przed 8-10 minut.
Do garnka dolej domowy bulion i dopraw zupę do smaku. Potrawę przykryj i gotuj na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie . Po upływie tego czasu do dania dodaj posiekany koperek. Trzymaj całość na ogniu jeszcze przez 5 minut bez przykrycia .
Zupę koperkową zabiel za pomocą śmietany i wymieszaj . Wyłącz ogień pod garnkiem. Gotową potrawę rozlej do miseczek i podawaj . Dodatkowo możesz ją udekorować odrobiną posiekanego koperku. Ten dodatek do pomidorowej do świetna alternatywa dla makaronu i ryżu . Ten składnik w ogórkowej to prawdziwy letni hit .