Smakosze.pl Przepisy Babcia zawsze latem robiła tę zupę. Jej smak bije na głowę pomidorową i ogórkową. Mogłabym ją jeść codziennie
Materiał YouTube z kanału Restauracja U Starosty

Babcia zawsze latem robiła tę zupę. Jej smak bije na głowę pomidorową i ogórkową. Mogłabym ją jeść codziennie

26 sierpnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Moja babcia w lato przygotowywała specjalną zupę. Była tak pyszna, że nikt nie chciał jeść żadnej innej. Aż trudno uwierzyć, że do jej przyrządzenia potrzeba było ledwie kilku produktów. Podstawę stanowił uwielbiany sezonowy składnik.

Przepis na zupę mojej babci do dziś robi furorę

Przepis na zupę mojej babci na szczęście zachował się w rodzinie. Teraz sama przygotowuję ją w sowim domu. Świeże warzywa, aromatyczny bulion i solidny pęczek świeżego kopru to wszystko, czego jej potrzeba. Gwarantuję, że tak dobrej koperkowej jeszcze nie jedliście.

Zupa koperkowa jest banalnie prosta do przygotowania. Do tego roztacza w całym domu cudowny zapach. Zróbcie ją, a cała rodzina będzie zachwycona. Ten smak docenią zarówno dzieci, jak i dorośli.

krojenie koperku.jpg
Canva / SKatzenberger
Przez tydzień piłam „cudowny" napar na odchudzanie. Dla chętnych mam jedną radę. Nie warto jej lekceważyć

Przepis na babciną zupę koperkową

Składniki:

  • 4 szklanki domowego bulionu
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • śmietanka 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak ugotować pyszną letnią zupę koperkową?

Przygotuj warzywa na zupę koperkową . Umyj je i obierz. W dużym garnku rozgrzej masło i wrzuć na nie pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, cebulę oraz posiekany szczypiorek . Składniki podsmażaj przed 8-10 minut.

Do garnka dolej domowy bulion i dopraw zupę do smaku. Potrawę przykryj i gotuj na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie . Po upływie tego czasu do dania dodaj posiekany koperek. Trzymaj całość na ogniu jeszcze przez 5 minut bez przykrycia .

Zupę koperkową zabiel za pomocą śmietany i wymieszaj . Wyłącz ogień pod garnkiem. Gotową potrawę rozlej do miseczek i podawaj . Dodatkowo możesz ją udekorować odrobiną posiekanego koperku. Ten dodatek do pomidorowej do świetna alternatywa dla makaronu i ryżu . Ten składnik w ogórkowej to prawdziwy letni hit .

gotowa zupa koperkowa.jpg
Canva / YelenaYemchuk
Strzelczyk pokazał, jak robi zupę ze świeżych pomidorów. 1 kwestia jest kluczowa, nie warto jej pomijać
W swoim domu co roku nastawiam tę mizerię do słoików na zimę. Smakuje wybornie, a w środku nie ma ani grama octu
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy