Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detal
Myślicie, że o kotletach mielonych wiecie wszystko? Najlepsza uczta ciągle przed Wami. Usmażcie kotlety jak zwykle, a potem podduście je przez kilka minut pod przykryciem. Potrawa wyjdzie miękka i delikatna, jak spod babcinej ręki.
Duszone kotlety mielone to prawdziwy hit
Najlepsze kotlety mielone serwowała zawsze babcia. Podczas przygotowywania ich stosowała pewną niezawodną sztuczkę. Polegała ona na podduszeniu usmażonych kotletów z zeszkloną aromatyczną, cebulką. Dzięki temu były miękkie, soczyste i pełne smaku. Na samą myśl o takich specjałach aż ślinka cieknie.
Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety mielone
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 średnie cebule
- 1 jajko
- 1 kajzerka + mleko do namoczenia
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- olej do smażenia
Jak zrobić genialne duszone kotlety mielone?
Cebulę do kotletów mielonych obierz z łupiny . Jedną główkę posiekaj, zrumień na rozgrzanym oleju i odstaw do ostygnięcia . Drugą pokrój w pióra .
Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski . Dodaj do niego jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerką oraz przyprawy. Dołóż też ostudzoną i zrumienioną, drobno poszatkowaną cebulkę . Całość wyrób starannie na gładką masę.
Z wymieszanego z dodatkami mięsa formuj niewielkie kotlety . Każdego z nich obtocz w bułce tartej. Smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor .
Do kotletów dodaj trochę oleju i pokrojoną w piórka cebulę. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i duś
na niewielkim ogniu
ok. 15 minut
. W połowie
obróć kotlety na drugą stronę, przemieszaj cebulę i dodaj odrobinę wody
, aby nie dopuścić do przypalenia dania.
Po podduszeniu
podawaj kotlety mielone z cebulką w towarzystwie ulubionych dodatków
.
Jeśli nie lubisz cebuli, możesz ją łatwo zamienić na inne pyszne warzywo
.
Z mięsa mielonego przyrządzisz obłędne pulpety w sosie
.