Smakosze.pl Przepisy Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detal
Canva / getty images

Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detal

28 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Myślicie, że o kotletach mielonych wiecie wszystko? Najlepsza uczta ciągle przed Wami. Usmażcie kotlety jak zwykle, a potem podduście je przez kilka minut pod przykryciem. Potrawa wyjdzie miękka i delikatna, jak spod babcinej ręki.

Duszone kotlety mielone to prawdziwy hit

Najlepsze kotlety mielone serwowała zawsze babcia. Podczas przygotowywania ich stosowała pewną niezawodną sztuczkę. Polegała ona na podduszeniu usmażonych kotletów z zeszkloną aromatyczną, cebulką. Dzięki temu były miękkie, soczyste i pełne smaku. Na samą myśl o takich specjałach aż ślinka cieknie.

Babcia Jadzia robi najlepszą sałatkę jarzynową. 1 dodatek zaskoczyłby nawet Gessler

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • olej do smażenia

Jak zrobić genialne duszone kotlety mielone?

Cebulę do kotletów mielonych obierz z łupiny . Jedną główkę posiekaj, zrumień na rozgrzanym oleju i odstaw do ostygnięcia . Drugą pokrój w pióra .

Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski . Dodaj do niego jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerką oraz przyprawy. Dołóż też ostudzoną i zrumienioną, drobno poszatkowaną cebulkę . Całość wyrób starannie na gładką masę.

Z wymieszanego z dodatkami mięsa formuj niewielkie kotlety . Każdego z nich obtocz w bułce tartej. Smaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju na rumiany kolor .

Do kotletów dodaj trochę oleju i pokrojoną w piórka cebulę. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i duś na niewielkim ogniu ok. 15 minut . W połowie obróć kotlety na drugą stronę, przemieszaj cebulę i dodaj odrobinę wody , aby nie dopuścić do przypalenia dania.

Po podduszeniu podawaj kotlety mielone z cebulką w towarzystwie ulubionych dodatków . Jeśli nie lubisz cebuli, możesz ją łatwo zamienić na inne pyszne warzywo . Z mięsa mielonego przyrządzisz obłędne pulpety w sosie .

kotlety mielone na talerzu.png
Canva / Openas

Wlej kawę do mąki i wymieszaj. Ten przepis jest już hitem
Pracowała w McDonald's przez 2 lata. Zdradziła czego nigdy tam nie zamawiać
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy